Hlavní obsah

Izrael je připraven zahájit pozemní útok v Pásmu Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Židovský stát Izrael je v případě další eskalace ozbrojeného konfliktu s palestinským hnutím Hamás připraven zahájit pozemní útok v Pásmu Gazy. Na brífinku s evropskými novináři to ve středu prohlásil mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus. Jedním dechem ale dodal, že si Izrael konflikt na zemi nepřeje.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci

Článek

„Možnost pozemní ofenzivy existuje, máme zbraně, lidskou sílu a vše potřebné, v tuto chvíli to ale není záměr, provádíme masivní leteckou kampaň proti cílům Hamásu a nechceme v tomto směru (pozemní ofenzivy) situaci eskalovat,“ řekl Konrikus.

Palestinské hnutí Hamás ostřeluje Izrael z Pásma Gazy od pondělí. Židovský stát odpovídá leteckými útoky na jeho cíle, Hamás však úmyslně využívá civilní infrastrukturu.

Izraelce zabila protitanková střela vypálená z Gazy, na Izrael mířilo přes tisíc raket

Blízký a Střední východ

Za uplynulých zhruba 40 hodin bylo podle Konrikuse na Izrael z Pásma Gazy odpáleno na 1100 raket. Asi 200 z nich přitom podle něj dopadlo ještě v Gaze.

Izrael před vytrvalou raketovou palbou chrání obranný systém Iron Dome (Železná kupole). Podle Konrikuse má tento protiraketový systém zhruba 90procentní záchyt.

Čím pálí Palestinci a jak se jim Izrael brání

Blízký a Střední východ

"Zachraňuje životy každou vteřinu, každý den a mohu vás ujistit, že situace by byla zcela jiná, kdybychom Iron Dome proti těmto brutálním útokům neměli," poznamenal.

Izraelské letectvo podle mluvčího zasáhlo v Gaze asi 300 různých vojenských cílů, včetně míst, kde skupiny Hamás a Islámský džihád vyrábí a skladují zbraně. "Lovíme teroristy," řekl Konrikus s tím, že armáda spolupracuje s vnitřní bezpečnostní agenturou a při náletech spoléhá na nejaktuálnější zpravodajské informace.

Hamás vypálil na Izrael 130 raket, nebe nad Tel Avivem chrání Iron Dome

Blízký a Střední východ

Izraelská armáda podle Konrikuse bombardovala raketová odpaliště, tunely, výrobny zbraní a skrýše Hamásu a zároveň zasáhla několik cílů, kde Hamás využíval civilní infrastrukturu. Před útoky na dvě výškové budovy podle mluvčího varovala civilisty výstražnými střelami a telefonáty. Domy podle něj využíval Hamás k rozvědné činnosti. Dodal, že v tomto případě nedošlo k civilním ztrátám na životech, podle zdravotníků v Gaze ale zemřeli i civilisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám