Hlavní obsah

Izrael zakázal vstup dvěma členkám Kongresu USA, vyzýval k tomu Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Washington
Aktualizováno

Izraelské úřady ve čtvrtek zakázaly dvěma členkám americké Sněmovny reprezentantů vstup do země, k čemuž vyzval i americký prezident Donald Trump. Náměstkyně ministra zahraničí Cipi Hotovelyová oznámila, že Ilhan Omarová a Rashida Tlaibová nedostanou povolení ke vstupu. Obě zákonodárkyně kritizovaly Izrael.

Foto: Brittany Greeson, Reuters

Americká kongresmanka Rashida Tlaibová

Článek

„Izrael rozhodl. Nedovolíme kongresmankám vstoupit do země,“ řekla podle listu The Jerusalem Post náměstkyně ministra zahraničí Cipi Hotovelyová. Do Izraele by podle ní neměl mít povoleno jezdit nikdo, kdo „popírá naše právo na existenci“.

Ministerstvo vnitra zprávu podle stanice BBC potvrdilo s tím, že by bylo „nemyslitelné, aby byl umožněn vstup těm, kdož chtějí při své návštěvě poškodit stát Izrael“.

Podle médií byl zákaz vstupu vydán na základě zákona z roku 2017, který umožňuje úřadům zakázat vstup lidem podporujícím bojkot Izraele. Obě americké političky tuto kampaň podporují.

Kritika ano, ale má to své meze

Server The Times of Israel napsal, že důvodem k zákazu vstupu je podezření z podpory hnutí a toho, že se ženy dopustí provokace. To posléze potvrdil izraleský premiér Benjamin Netanjahu: „Izrael je otevřen jakémukoli návštěvníkovi a jakékoli kritice, a to s jedinou výjimkou: izraelské zákony zapovídají vstup lidem, kteří žádají bojkot Izraele, což je norma i v dalších demokraciích, které neumožňují vstup lidem, kteří podle nich poškozují zemi.“

Podle něj Omarová a Tlaibová v americkém Kongresu hlasitě propagují bojkot Izraele.

Izraelské rozhodnutí potěšilo amerického prezidenta, který do Jeruzaléma vzkázal, že doufá ve vydání zákazu. „Pokud by Izrael umožnil návštěvu kongresmanky Omarové a kongresmanky Tlaibové, dal by najevo velkou slabost,“ napsal na Twitteru Trump.

Prezident v minulosti obě političky opakovaně kritizoval za jejich postoje k židovskému státu.

Obě političky v minulosti židovský stát kritizovaly – Omarová se dokonce musela omlouvat za antisemitské výroky. [celá zpráva] Do Izraele se chystaly v nejbližších dnech – dorazit měly v neděli, chtěly navštívit Chrámovou horu i izraelské a palestinské mírové aktivisty a jet do Betléma, Hebronu a Ramalláhu, které leží na Západním břehu Jordánu, uvedla BBC.

Tlaibová, které je palestinského původu, také chtěla navštívit svou babičku.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Americké političky (zleva) Rashida Tlaibová, Ilhan OmarováAlexandria Ocasio-Cortezová a Ayanna Pressleyová, jimž Trump vzkázal, aby se vrátil do zemí původu.

Premiér Benjamin Netanjahu záležitost ve středu konzultoval s ministry vnitra, zahraničí, veřejné bezpečnosti, s šéfem bezpečnostní rady a s generálním prokurátorem.

Obě americké zákonodárkyně byly mezi čtveřicí političek s přistěhovaleckými kořeny, které Trump v červenci vyzval, aby se vrátily do země svého původu. Jeho kritici jej za to nazvali rasistou. Omarová přijela do USA s rodiči jako dítě ze Somálska, Tlaibová má palestinské předky, ale narodila se v Americe. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám