Hlavní obsah

Izrael začal s výstavbou bariéry kolem pásma Gazy

Jeruzalém

Izrael začal stavět podél hranice s palestinským pásmem Gazy betonovou bariéru, která ho má ochránit před útoky radikálů z Hamásu. Část ochranné stěny bude zapuštěna do země, aby znemožňovala Hamásu budovat pod hranicí tunely. Pásmo Gazy bylo v letech 2008 až 2014 dějištěm tří válek mezi izraelskou armádou a Hamásem.

Foto: ČTK/AP

Těžká technika na izraelské straně hranice s pásmem Gazy

Článek

Podle agentury AP bylo v úterý na hranici vidět jeřáby a těžkou stavební techniku. Podle zdrojů AP má stavba bariéry trvat několik let.

Armáda a ministerstvo obrany se k budování zdi nevyjádřily, izraelské sdělovací prostředky tvrdí, že zátarasy budou zapuštěny hluboko do země a budou na nich detektory, jež zachytí podzemní aktivity. Bariéra by měla pokrýt až 60 kilometrů hranice.

S tunely se potýká i Egypt

Přímořské pásmo Gazy je ze severu a východu od Izraele odděleno pozemním plotem, na jihu pak hranicí chráněnou Egyptem. Kvůli tomu, že pásmu vládne Izraeli nepřátelský Hamás, uplatňuje Izrael vůči pásmu pozemní i námořní blokádu.

Palestinci ji obcházeli tunely vyhloubenými do Egypta a pašovali jimi zboží. Agentura AP loni informovala, že Egypt chce podél čtrnáctikilometrové hranice s pásmem Gazy vybudovat nejméně 18 vodních nádrží, aby hranici zabezpečil a zničil tunely. [celá zpráva]

V roce 2014 se ukázalo, že mnoho tunelů bylo vyhloubeno i ve východním sektoru hranice a Hamás jimi chtěl dostat do Izraele své členy nebo chodby využít při únosech izraelských občanů.

Izraelská armáda asi třicítku těchto tunelů za bojů v roce 2014 a po nich zničila, avšak Hamás v hloubení nepřestal. Letos v květnu Izraelci objevili dvě další chodby, o nichž dosud nevěděli.

Izrael postavil betonovou zeď také kolem velké části Západního břehu Jordánu a brání tak palestinským radikálům dostávat se snadno na jeho území. Palestinci musejí používat jen přechody střežené izraelskými vojáky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám