Hlavní obsah

Izrael vyhostí 124 zadržených propalestinských aktivistů

Celkem 124 propalestinských aktivistů, kteří přiletěli do Izraele z Evropy a byli zatčeni jako nežádoucí osoby, čeká na vyhoštění. Sdělily to izraelské přistěhovalecké úřady. Aktivisté přilétali do Izraele hlavně v pátek a částečně i v sobotu ráno s cílem podpořit Palestince.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelští policisté odvádějí propalestinského aktivistu, který se snažil vzbudit rozruch na mezinárodním Ben-Gurionově letišti v Tel Avivu.

Článek

Aktivisté se k této akci rozhodli poté, co flotila, která se chce vydat s humanitární pomocí do pásma Gazy, zatím zůstává blokována v řeckých přístavech. Většinu zadržených a umístěných v různých izraelských věznicích tvoří Francouzi, Američané, Belgičané, Bulhaři, Španělé a Nizozemci, upřesnila mluvčí imigrační správy.

Rozvezení zadržených osob do věznic vysvětlila tím, že v letištních celách je jen 60 míst, přičemž policie nevylučuje přílety dalších aktivistů.Izraelské úřady poznamenaly, že o víkendu neletí z Izraele do Evropy mnoho letadel a že vyhoštění nežádoucích osob bude postupné a nějaký čas potrvá. Mluvčí policie tvrdí, že by všichni mohli odletět z Izraele do 48 hodin.

Aktivisté původně chtěli do pásma Gazy vyplout na několika lodích s humanitárním nákladem. Řecko jim v tom ale zatím kvůli údajnému bezpečnostnímu riziku brání.

Při loňském zásahu proti první takové flotile zabilo izraelské komando devět tureckých aktivistů. Incident vedl k prudkému ochlazení turecko-izraelských vztahů.

Pásmu Gazy vládne palestinské hnutí Hamas, které Izrael neuznává a které proti židovskému státu podniká z pásma útoky. Izrael pásmo blokuje, aby zabránil přísunu zbraní pro Hamas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám