Hlavní obsah

Izrael přijal zákon ztěžující navrácení anektovaných území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský parlament v pondělí schválil zákon znesnadňující vracení území anektovaných po válkách. Od nynějška Izrael území postoupí, budou-li s tím souhlasit dvě třetiny poslanců nebo většina lidí v referendu. Prakticky se to týká Golanských výšin a východního Jeruzaléma.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci hledí k Sýrii z Golanských výšin, které dobyli před více než čtyřiceti lety.

Článek

Golanské výšiny dobyl Izrael na Sýrii v roce 1967, stejně jako východní část Jeruzaléma. Golanské výšiny jsou strategicky nenahraditelné a Sýrie slibem o jejich návratu podmiňuje obnovu mírových rozhovorů. Východní Jeruzalém požadují Palestinci jako hlavní město svého budoucího státu, který by měl tvořit západní břeh Jordánu a pásmo Gazy. Ve východním Jeruzalému ale žije 200 000 Židů, Izrael tuto část města formálně připojil k západní části a považuje Jeruzalém za nedělitelný.

Podle kritiků se chce vláda zákonem schovat za referendum, protože ví, že nemá dost síly tak zásadní územní rozhodnutí prosadit politicky. Zákon se netýká Západního břehu Jordánu, který Izrael neanektoval.

Na hranici s Egyptem roste plot

V pondělí rovněž Izraelci zahájili stavbu bezpečnostního plotu podél hranice s Egyptem. Vláda krok vysvětluje potřebou zastavit ilegální přistěhovalce a pašování a nejedná se podle ní o politickou záležitost.

Bariéry nebudou podél celého 240kilometrového úseku. V místech, kde bude chybět, bude hranici monitorovat technika.

Foto: Profimedia.cz

Budování bezpečnostní bariéry na egyptské hranici asi 50 kilometrů na jih od Ejlatu

Projekt v přepočtu přijde na více než 6,5 miliardy korun. Výstavba by mohla trvat několik let.

Bariéra odděluje také hranice Izraele se Západním břehem Jordánu. Vznikla v roce 2002, aby po vyhlášení druhé intifády o dva roky dříve zabránila pohybu palestinských sebevražedných útočníků. Podle Palestinců jde o zábor jejich půdy. Podle OSN stojí 80 procent bariéry na palestinské půdě.

Reklama

Výběr článků

Načítám