Hlavní obsah

Izrael odmítl ukončit blokádu Libanonu, požaduje propustit unesené vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Generální tajemník OSN Kofi Annan ve středu v Jeruzalémě vyzval Izrael, aby zrušil vzdušnou a námořní blokádu. Izraelský premiér Ehud Olmert to odmítl do té doby, než budou splněny všechny podmínky rezoluce Rady bezpečnosti o příměří mezi Izraelem a  Hizballáhem, především pak požaduje propuštění obou unesených izraelských vojáků.

Článek

Libanonský ministr energetiky Mohamed Fnajš, který je členem Hizballáhu, jejich propuštění však odmítl jako "nemožné" s tím, že na svobodu se mohou dostat jen v rámci výměny zajatců s Izraelem. "Budou vyměněni po nepřímém vyjednávání," uvedl.

Olmert ovšem tvrdí, že dokud se nedostanou na svobodu, nelze hovořit o splnění podmínek Rady bezpečnosti OSN.

Libanon odmítá mírovou smlouvu s Izraelem

Olmert na středeční tiskové konferenci také vyjádřil naději, že mezi vládami Izraele a Libanonu budou zahájeny přímé kontakty a že příměří vyústí v mírovou dohodu mezi Izraelem a Libanonem. Libanonský premiér Fuád Siniura na to však reagoval odmítavě. V Bejrútu prohlásil, že přímé kontakty jeho vlády s Izraelem nepřipadají v úvahu a že Libanon bude poslední arabskou zemí, která podepíše mírovou smlouvu s Izraelem. Zatím ji se židovským státem z arabských zemí uzavřely pouze Egypt a Jordánsko.

Spory o vojáky na syrské hranici

Zadržování dvou unesených vojáků ze strany Hizballáhu, o nichž je Annan přesvědčen, že jsou stále naživu, však není jediným důvodem, proč Izrael odmítá ukončit blokádu. Neodsune své vojáky do té doby, než budou na libanonsko-syrské hranici rozmístěny také jednotky OSN. Sýrie přítomnost vojáků OSN na své hranici odmítá.

Sýrii podpořil při návštěvě Damašku venezuelský prezident Hugo Chávez, který je velkým odpůrcem USA. Podle něj se obě země snaží vybudovat svobodný svět, jemuž by nedominovaly Spojené státy.

Izraeli prvních pět tisíc vojáků OSN nestačí

Izrael blokádou údajně brání vyzbrojování Hizballáhu. Damašek je vedle Teheránu spojenec Hizballáhu a právě přes syrskou hranici proudí do Libanonu zbraně určené pro milice Hizballáhu.

Generální tajemník OSN při návštěvě Izraele slíbil, že v nejbližších dnech bude zdvojnásoben počet členů Prozatímních sil OSN (UNIFIL) v jižním Libanonu na 5000 vojáků. Olmert však tento počet nepovažuje za dostatečný, jakmile však zaujmou pozice všichni vojáci UNIFIL, jichž má být 15 000, okamžitě se stáhne.

Annan jednal s palestinským prezidentem

Annan také navštívil palestinská území, na Západním břehu Jordánu jednal s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Apeloval, aby byl propuštěn voják Gilad Šalít, který byl unesen na konci června. Zmínil však též, že od konce června bylo zabito při izraelských akcích na 200 Palestinců a a vyslovil se pro ukončení blokády Gazy.

Reklama

Související články

Izraelci chtějí Olmertovu demisi

Většina Izraelců si přeje demisi premiéra Ehuda Olmerta, ministra obrany Amira Perece a náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Dana Haluce. Vyplynulo...

ČR slíbila vyslat vojáky do Libanonu

Česká republika v pátek v Bruselu vyjádřila připravenost vojensky přispět do mírových sil OSN v jižním Libanonu (UNIFIL). Uvedl to první náměstek šéfa české...

Výběr článků

Načítám