Hlavní obsah

Islámský stát zveřejnil video, na kterém malý chlapec zastřelí údajné ruské špióny

Damašek/Istanbul
Aktualizováno

Propagandisté radikálního Islámského státu zveřejnili další video zachycující vraždy zajatců. Na záznamu je malý chlapec s poloautomatickou pistolí, který podle IS zastřelil dva údajné ruské špióny.

Islámský stát zveřejnil video, na kterém malý chlapec zastřelí údajné špionyVideo: IBT

 
Článek

Zhruba sedmiminutové video zveřejnila propagandistická sekce IS nazývaná Al Hayat Media. Dvojice zajatců na něm na kameru uvádí, že je do Sýrie poslala ruská tajná služba FSB. Údajně měli získávat zpravodajské informace o IS a jeho bojovnících původem z Ruska.

Jeden z mužů navíc do kamery říká, že dostal za úkol zabít jednu z vůdčích postav islamistů. Výpovědi obou zajatců jsou opatřeny arabskými a anglickými titulky.

Na konci videa nazvaného „Odhalení vnitřního nepřítele“ je zhruba desetiletý chlapec, kterého doprovází bojovník IS. Před nimi klečí oba zajatci s rukama spoutanýma za zády. Ozbrojenec IS rusky zmiňuje obvinění i to, že se tajné službě IS podařilo špióny odhalit. Říká také, že budou popraveni.

Chlapec pak přistoupí k oběma mužům a podle všeho je střelí několikrát do hlavy a těla. Podle popisky, která se na záznamu objeví, prý prohlásí „Chtěl jsem vás porazit jako dobytek".

Jde jim o pozornost

„Snaží se zůstat na předních stranách novin a chtějí, aby si lidé pamatovali, že jsou ta nejhorší džihádistická skupina,“ zhodnotil video pro server International Business Times (IBT) Charlie Winter z britského think-tanku Quilliam, který se zabývá terorismem a islamismem.

IS se videozáznamem podle jeho slov snaží také ukázat, že na území, které ovládá, má obyvatele plně pod kontrolou a že je schopný přesvědčit pro svou ideologii i malé děti.

Kazašský původ?

Na několika dřívějších videozáznamech a fotografiích IS ukazoval například výcvik malých dětí ve vojenských táborech. Poslední záznam je ale zřejmě první, na kterém vraždí tak malé dítě, poznamenal IBT. Stejný chlapec se podle serveru už dřív objevil na propagandistickém videu s rekruty z Kazachstánu.

Pravost posledního videa nikdo dosud nebyl schopen nezávisle ověřit. Není ani jasné, kdy a kde přesně bylo natočeno. Na internetu se pomocí sociálních sítí začalo šířit v úterý.

Ruská agentura RIA citovala zástupce FSB, který řekl, že služba nebude komentovat „zveřejnění videa s popravami svých údajných agentů členy Islámského státu”.

Loni radikálové IS zveřejnili několik videí s vraždami zajatců a unesených cizinců. Byli mezi nimi i dva američtí novináři James Foley a Steven Sotloff. V září se na internetu objevil záznam s vraždou britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. [celá zpráva] V říjnu pak zveřejnili video s vraždou britského humanitárního pracovníka Alana Henninga. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Islámský stát zaútočil na Sámarru

Bojovníci Islámského státu (IS) ve čtvrtek napadli kontrolní stanoviště v iráckém městě Sámarra. Na cestě vedoucí na západ města zaútočilo pět sebevražedných...

Výběr článků

Načítám