Hlavní obsah

Islámský stát zakázal mužům holení, připravuje se na ofenzívu v Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Islámský stát nařídil, že všichni muži v dobytém iráckém Mosulu musejí mít plnovous, jinak jim hrozí trest. Podle expertů to ale nemusí souviset jen s prosazováním vlastní představy výkladu islámských nařízení. Bojovníkům IS to má umožnit v případě dobytí města iráckou armádou, aby se lépe ztratili v davu.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu už většinou s vlajkami v Mosulu nejezdí. Archivní snímek

Článek

Iráčan Lajs Ahmad se s úzkostí pozoruje v zrcadle. Vypadá to, že mu vousy hned tak nenarostou, což bude znamenat problémy s radikály z Islámského státu. Ti v Mosulu už několik týdnů šíří brožuru s novými pravidly a jedno z nich říká, že počínaje 1. červnem musejí mít muži plnovous. Holení se zakazuje.

"Holič, který holí muže nebo jim upravuje vous, se dopouští hříchu. Naši bratři z islámské policie vydali zákaz holení vousu a ti, kdo se jím nebudou řídit, budou zatčeni," stojí podle agentury AFP v brožuře určené občanům.

"Vousy mi rostou moc pomalu. Mám strach, protože oni si s každým, kdo je neposlechne, vyřizují účty násilím. Pracuji v pekárně a denně musím projít oblastí, v níž hlídkuje IS," stěžuje si osmnáctiletý Lajs Ahmad, který se jako většina dotazovaných lidí v Mosulu zdráhá říci své pravé jméno.

Ještě hůře je na tom třicetiletý taxikář Názim Alí, ten si nikdy vousy narůst nenechával. Nenosil ani knír, protože trpí svěděním kůže. Obstaral si proto pro náboženskou policii lékařské potvrzení, ale marně.

"Je jim to jedno, jeden z nich mi řekl, že jestli se budu holit, ať radši nevycházím ven. Takže abych uživil rodinu, musím si vybrat buď mezi zdravotními potížemi, nebo zmrskáním."

Skrytý důvod vlastní ochrany

Profesorka, která se představila jen jako umm Muhammadová, tvrdí, že nařízení vydávaná islamisty v Mosulu nemají s náboženstvím nic společného.

"Chtějí z nás udělat lidské štíty. Jak se blíží vojenská operace na osvobození Mosulu, potřebují mít možnost zapadnout mezi ostatními obyvateli," tvrdí profesorka. Irácká armáda ale operaci na osvobození Mosulu prozatím odložila, než se vyřeší situace v provincii Anbár, kde radikálové obsadili Ramádí.

Jeden z členů iráckých bezpečnostních sil, který nebyl mezi těmi, kdo z města před bojovníky IS uprchli, říká, že islamisté se drží už několik měsíců v pozadí.

"Stále častěji například jezdí v obyčejných autech, zbavili se těch vojenských a nevozí ani své prapory. Ten zákon o plnovousu s tím souvisí - chtějí se ztratit mezi civilisty."

Foto: David Ryneš, Novinky

Souvisí to ale také s nálety Američany vedené koalice, která se soustřeďuje na cíle, u nichž je jasné, že patří představitelům Islámského státu.

Mosul je nejdůležitější z iráckých měst, která bojovníci IS od loňského léta obsadili. Zavedli tam tvrdá pravidla pro obyvatele. Civilisté, kteří v něm ještě jsou, teď nemohou odjet bez povolení IS a musejí dodržet lhůtu pro pobyt mimo město. Pokud neuposlechnou, jejich dům nebo auto lze zabavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám