Hlavní obsah

Islámský stát v Karjatajnu povraždil křesťany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karjatajn

V Karjatajnu, který na začátku dubna osvobodila syrská armáda, Islámský stát povraždil nejméně 21 křesťanů. Asi tři sta jich ve městě přežilo, řekl BBC patriarcha syrské ortodoxní církve Ignatius Aphrem II. Podle něj může být počet obětí vyšší, protože pět křesťanů je nezvěstných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ze syrského Karjatajnu zbyly jen troskyVideo: Reuters

 
Článek

Podle patriarchy jsou mezi oběťmi i tři ženy. Část křesťanů byla zavražděna, když se pokusili utéct z města, které ovládl Islámský stát loni v srpnu. Další byli zabiti, protože porušili podmínky pro věřící nemuslimy, tedy židy a křesťany žijící pod vládou muslimů. Ty požadují nejen placení zvláštně daně džizji, ale také zakazují modlení na veřejnosti nebo stavbu nových chrámů.

Foto: ČTK/AP

syrský voják v poničeném chrámu Mar Elian v Karjatajnu

Po obsazení IS zajal stovky obyvatel včetně desítek křesťanů a příbuzní za ně zaplatili výkupné. Ve městě radikálové zbořili i 1500 let starý chrám. Patriarcha také upozornil, že Islámský stát plánoval prodávat mladé křesťanky do otroctví.

Foto: SANA, Reuters

Trosky v osvobozeném Karjatajnu

Dodal ale, že cílem je dosáhnout opět smíru mezi věřícími různých vyznání: „Žijeme v této situaci po staletí, naučili jsme se respektovat jeden druhého i žít jeden s druhým. Můžeme zase žít společně, když nás druzí nechají na pokoji.“

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

Po osvobození Karjatajnu a sto kilometrů vzdálené Palmýry autobusy postupně přivážejí obyvatele, kteří uprchli.

Reklama

Výběr článků

Načítám