Hlavní obsah

Islámský stát systematicky používá bojové jedy, varuje Rusko

Moskva

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová vyjádřila ve čtvrtek znepokojení nad množstvím zpráv z různých zdrojů, podle nichž Islámský stát a další teroristické organizace v Sýrii a v Iráku používají chemické zbraně proti vládním silám i civilistům.

Foto: Mohamad Bayoush, Reuters

Místo údajného chemického útoku v syrském Sarminu

Článek

„Když to srovnáme s minulým rokem, kdy byly zaznamenány první případy použití jedovatých chemikálií extremisty, tak se situace zhoršila,“ řekla podle syrské agentury SANA Zacharovová na pravidelném briefingu. Podle ní nyní extremisté systematicky využívají chemické látky ve velkém měřítku, a to i přeshraničně.

Varovala, že tento druh teroristických činů může překročit i hranice Sýrie a Iráku a dokonce i Blízkého východu.

„V této souvislosti shledáváme, že Rada bezpečnosti OSN musí na toto nebezpečí adekvátně zareagovat,“ uvedla Zacharovová s tím, že Organizace pro zákaz chemických zbraní k tomuto použití chemických zbraní teroristy neměla mlčet.

Zacharovová ale nezveřejnila, jaké chemikálie teroristé použili, zda chlor, nebo i nervové plyny, kterých se mohli zmocnit v dobytých skladech syrské armády, jak se spekulovalo. Neuvedla ani ruské zdroje zpráv o použití otravných látek.

Současně potvrdila, že Rusko pomáhá Sýrii v boji s terorismem: „Pokud jde o technickou a vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Sýrií, tak ta není vůbec tajemstvím. Naší zásadou je nabízet pomoc Damašku v boji s terorismem.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám