Hlavní obsah

Islámský stát se přihlásil k vražedným atentátům v Iráku

Bagdád

Ke dvojici čtvrtečních sebevražedných útoků na rušném bagdádském tržišti, při nichž přišlo o život nejméně 32 lidí, se v pátek přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Skupina to oznámila na komunikační platformě Telegram, napsala agentura Reuters, podle níž se jedná o první podobně velký bombový útok v zemi po třech letech, který by mohl být známkou nového oživení aktivit Islámského státu v zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dva útoky v Bagdádu si vyžádaly nejméně 28 obětíVideo: Reuters

 
Článek

Útoky zasáhly obchodní čtvrť Báb aš-Šarkí v době, kdy se země potýká se zvýšeným politickým napětím kvůli ekonomické krizi a předčasným volbám plánovaným na říjen. Výbuchy otřásly náměstím Tajaran, kde se naposledy odpálil sebevražedný atentátník v roce 2018 krátce poté, co tehdejší premiér Hajdar Abádí oznámil, že byl IS v Iráku poražen. Tehdy zemřelo 27 lidí.

V Bagdádu po útocích sebevražedných atentátníků zemřelo nejméně 28 lidí

Blízký a Střední východ

Sebevražedné útoky jsou jednou z hlavních taktik extremistů, kteří v roce 2014 kontrolovali téměř třetinu Iráku a Sýrie. Islámskému státu se od jeho územní porážky v Iráku v roce 2017 ale jen zřídka podařilo útočit v hlavním městě.

Údery přišly jen několik dní poté, co vláda rozhodla o vypsání předčasných voleb na říjen. Premiér Mustafa Kázimí loni v létě oznámil, že se uskuteční předčasné volby, aby byly splněny požadavky protivládních demonstrantů. Ti požadují výměnu celého vedení země, podle nich zkorumpovaného, a chtějí svobodné volby. Při demonstracích, které začaly předloni na podzim, přišlo podle AP o život asi 500 lidí. Bezpečnostní složky k rozehnání protestů používaly slzný plyn i ostré náboje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám