Hlavní obsah

V Bagdádu po útocích sebevražedných atentátníků zemřelo nejméně 28 lidí

– Bagdád

Při dvou sebevražedných útocích na rušném bagdádském tržišti přišlo ve čtvrtek o život nejméně 28 lidí a 73 bylo zraněno. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. V minulosti za podobnými atentáty ale stáli radikálové z teroristické organizace Islámský stát (IS). S odkazem na irácké úřady o tom informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dva útoky v Bagdádu si vyžádaly nejméně 28 obětíVideo: Reuters

 
Článek

Útoky zasáhly obchodní čtvrť Báb aš-Šakrí v době, kdy se země potýká se zvýšeným politickým napětím kvůli ekonomické krizi a předčasným volbám plánovaným na říjen.

Irácká armáda uvedla, že zahynulo 28 lidí a dalších 73 bylo zraněno, někteří vážně. Nemocnice v Bagdádu po útoku aktivovaly tzv. traumaplán. Podle mluvčího armády příslušníci bezpečnostních složek před útokem pronásledovali dva sebevražedné atentátníky. Ti se poté odpálili na náměstí Tajaran.

Islámský stát zasáhl raketami iráckou ropnou rafinérii

Blízký a Střední východ

Jde o první útoky v rušné bagdádské obchodní čtvrti za poslední tři roky. Naposledy se na místě odpálil sebevražedný atentátník v roce 2018 krátce poté, co tehdejší premiér Hajdar Abádí oznámil, že teroristická organizace Islámský stát byla v Iráku poražena.

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. V uplynulých měsících ale Irák zažil útoky IS i milic. Na americkou přítomnost v Iráku opakovaně útočily místní milice. Raketové útoky cílily zejména na americké velvyslanectví v silně opevněné zelené zóně Bagdádu. Množství těchto útoků se však snížilo, protože v říjnu Íránem podporované ozbrojené skupiny vyhlásily neformální klid zbraní.

Nejméně bezpečnými destinacemi jsou Libye, Sýrie nebo Irák

Cestování

Sebevražedné útoky jsou jednou z hlavních taktik extremistů, kteří v roce 2014 kontrolovali téměř třetinu Iráku a Sýrie. Islámskému státu se od jeho územní porážky v Iráku v roce 2017 ale jen zřídka podařilo útočit v hlavním městě. Zároveň útoky přišly jen několik dní poté, co vláda rozhodla o vypsání předčasných voleb na říjen.

Premiér Mustafa Kázimí loni v létě oznámil, že se uskuteční předčasné volby, aby byly splněny požadavky protivládních demonstrantů. Ti požadují výměnu celého vedení země, podle nich zkorumpovaného, a chtějí svobodné volby. Při demonstracích, které začaly předloni na podzim, přišlo podle AP o život asi 500 lidí. Bezpečnostní složky k rozehnání protestů používaly slzný plyn i ostré náboje.

Reklama

Výběr článků

Načítám