Hlavní obsah

Islámský stát propustil staré a nemocné jezídy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirkúk

Islámský stát (IS) v sobotu propustil asi dvě stě jezídů, většinou starších nebo nemocných. Převzali je kurdští představitelé u Kirkúku, informovala v neděli BBC. Co k tomuto neobvyklému kroku Islámský stát vedlo, není jasné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát propustil asi dvě stě jezídůVideo: Reuters

 
Článek

Islámský stát loni v létě obsadil města Sindžára a Zumar, kde žili početné kolonie jezídů, minoritní náboženské skupiny, které vyznávaly archaické náboženství spojující zoroastrismus a hinduismus s prvky křesťanství a islámu.

Foto: Reuters

Propuštěný nemocný jezídský chlapec

Část donutil ke konverzi k islámu, mnohé z těch, kteří ji odmítli, zabil. Ženy zotročil a prodával na trzích. Odhaduje se, že Islámský stát stále zadržuje na 3000 jezídů.

Mezi propuštěnými, kteří byli drženi v Mosulu, převažují podle kurdských úřadů staří lidé, ale bylo tam i několik těžce nemocných dětí, které museli ihned převézt do nemocnice.

Foto: Reuters

Kurdští bojovníci pomáhají jednomu z propuštěných jezídů.

Bojovník za lidská práva jezídů Khodr Domli popsal stav propuštěných: „Někteří byli zranění, byli mezi nimi invalidé, mnozí trpěli duševními a psychickými problémy.“

Jeden z propuštěných uvedl, že měl strach, když je naložili do autobusu. Myslel si, že je vezou na popravu.

Starší muž na kolečkovém křesle vypověděl: „Bylo to velmi těžké nejen kvůli nedostatku jídla, ale taky proto, že jsme strávili mnoho času v obavách.“

Foto: Reuters

Jezídové čekají na korbě vozu, střeží ke Kurd

Proč Islámský stát skupinu propustil, ale je možné, že to souvisí s přípravami na obranu Mosulu. Irácká vláda avizovala, že příprava na ofenzivu se chýlí ke konci. Dvoumiliónový Mosul je největším městem, které IS drží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám