Hlavní obsah

Islámský stát na východě Mosulu slábne, tvrdí americký velitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

Bojovníci Islámského státu ve východní části Mosulu se brání útočícím iráckým jednotkám stále chaběji a vypadá to, že tři měsíce po zahájení vládní ofenzívy jim začínají docházet zdroje a síly. Agentuře Reuters to řekl velitel spojenecké koalice v Iráku americký generál Joseph Martin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda dobyla čtvrť Al-Kuds v MosuluVideo: AP

 
Článek

„Mají na východní straně (města) omezené množství prostředků a skutečnost, že jejich schopnosti slábnou, naznačuje, že tyto prostředky začínají mizet,“ uvedl Martin.

Generál vysvětlil, že ani nálože nastražené obránci z Islámského státu už nemají tak ničivý účinek jako doposud. „Vnímáme to jako pozitivní ukazatel,“ poznamenal Martin.

Islámský stát nicméně v poslední době opakovaně tvrdě udeřil mimo Mosul, zejména v hlavním městě Bagdádu, a samotný Martin připustil, že je těžké odhadovat, kolik výzbroje IS za dva roky v Mosulu nashromáždil.

Tady platí irácký čas

Ofenzíva, kterou Američané podporují, začala v polovině října. Jedná se o největší pozemní operaci v Iráku od americké invaze v březnu 2003. Dosud se iráckým vládním silám a spojeneckým milicím podařilo dobýt čtvrtinu města. Ofenzíva téměř měsíc stála, ale minulý týden byla zase obnovena. Podle Martina se soustředí právě na východní část města.

Foto: Khalid al Mousily, Reuters

Iráčtí vojáci ve východním Mosulu

Irácký premiér Hajdar Abádí slíbil, že Islámský stát bude do dubna poražen. Americký generál to nepřímo zpochybnil a řekl, že podle něj ofenzíva „potrvá nějaký čas“. „Tady platí irácký čas,“ podotkl.

Mosul s 1,8 miliónu obyvatel a 3000 kilometry cest Martin přirovnal k americké Filadelfii. „Je zde 200 000 budov. Řekněme, že v každé je šest místností. To znamená, že se musíme vypořádat s 1,2 miliónu místností, u nichž se musíme ujistit, že jsou čisté,“ uvedl a upozornil, že vojáci při tom musí rozlišit bojovníky od civilistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám