Hlavní obsah

Islám je jim ukradený, nemají ani korán, tvrdí o radikálech IS propuštěný rukojmí

Francouzský novinář Didier François strávil v zajetí radikálů z Islámského státu (IS) deset měsíců. V úterním rozhovoru se stanicí CNN řekl, že jeho věznitelé se o islám nezajímali. Někteří podle něj ani neměli korán. Jeden z mála zajatců, který se ze zajetí IS dostal, popsal metody, které IS používá.

Foto: Profimedia.cz

Didier François po propuštění

Článek

„Víc do nás vtloukali to, v co věří, než aby nás učili o koránu, protože to nemá s koránem nic společného,“ řekl François CNN. „Oni ani nemají korán, nikdy nám ho ani nechtěli dát,“ dodal.

Podle něj jim šlo o propagaci svých politických názorů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vůdce IS abú Bakr Bagdádí staví program především na lokálních konfliktech. „Nutí sunnitské kmeny a beduíny bojovat proti šíitům, jezídům a křesťanům, rozeštvává je. Využívá samozřejmě také mladíky z Evropy, ale to je jenom část té organizace. Nejsilnější v ní jsou kmeny, místní sunnitské kmeny,” řekl novinář. Syrskými a iráckými členy jsou podle něj hlavně konzervativní příslušníci tamních kmenů a těžko hledají společné téma s cizinci.

Mohli nás zničit, kdyby chtěli. Nikdo z nás by nepřežil, kdyby nás bili a mučili každý den
Didier François

O podivném vlažném vztahu bojovníků IS k víře svědčily už dříve informace od navrátivších se žen. Manželství kolikrát trvalo jen pár týdnů a pak se rozvedli, protože si nerozuměli. Islám sice rozvod povoluje, ale jen výjimečně.

Mučení v nemocnici

Didier François byl zadržován v nemocnici v syrském Halabu, kde často viděl Syřany a Iráčany ztýrané radikály. „Viděli jsme je na chodbách, když nás vedli na záchod, někteří leželi ve vlastní krvi. Viděli jsme visící řetězy a provazy a také mříže,” sdělil.

Své vlastní utrpení odmítl zdůrazňovat. „Samozřejmě že nás bili, ale ne každý den. I tak to bylo zlé. Těžké je už to, že ztratíte svobodu a že jste v rukou lidí, kteří zabili stovky a tisíce místních Syřanů, Iráčanů, Libyjců, Tunisanů a kteří mohou útočit bombami i ve vašich zemích. Je to děsivé. Bití je mučivé, ale nebylo každodenní. Mohli nás zničit, kdyby chtěli. Nikdo z nás by nepřežil, kdyby nás bili a mučili každý den,” sdělil François.

Setkal se i s Britem, kterého svět zná z videozáznamů vražd jiných rukojmích a který hovoří s britským přízvukem. Rukojmí Britům z IS říkají The Beatles. Obecně jsou brutálnější než ostatní. „Jsou radikálnější, dávali nám sice lepší jídlo, ale bili silněji,” řekl Francouz. Tvrdší k francouzským rukojmím byli také radikálové z bývalých severoafrických francouzských kolonií.

Na svobodu se François dostal se třemi dalšími rukojmími loni v dubnu, dva měsíce předtím, než IS vyhlásil v části Sýrie a Iráku chalífát. O něco později by takové štěstí neměli, protože Francie se připojila ke koalici bojující proti IS. Francie na rozdíl od USA a Británie za rukojmí platí výkupné, avšak oficiálně to popírá. „Není to vždy jenom otázka peněz,” řekl François.

Foley se nevzdával

V interview pro CNN se také zmínil o americkém novináři Jamesovi Foleym, kterého IS zabil a jeho vraždu jako první zveřejnil na videu. Foley se podle něj nenechal zlomit. Když se věznitelé zeptali, zda rukojmí něco nepotřebují, odpovídali, že ne. Foley ale požádal o zeleninu pro všechny na doplnění jídelníčku. „Nelíbilo se jim, že ho nezlomili. Proto byl bit víc než ostatní. Svým způsobem stále bojoval a odporoval,” popsal Foleyho François.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

V zajetí se setkal i s americkými rukojmími. Patří k nim Američanka, kterou viděl dvakrát. „Ženy mají obecně větší svobodu pohybu, ale být rukojmím IS je samo o sobě děsivé a to, že jste žena, to nijak neusnadňuje.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám