Hlavní obsah

Íránský ájatolláh vyzval k zabití dalšího cizince

Právo, Břetislav Tureček

Téměř 18 let poté, co íránský vůdce ájatolláh Chomejní vyzval k zabití britského spisovatele Salmana Rushdieho, je na světě další, téměř totožná kauza. Fatva vydaná v Íránu tentokrát míří proti ázerbájdžánskému spisovateli Rafiqu Tagimu, který měl rovněž napadnout proroka Mohameda a další pilíře islámu.

Článek

"Výnos o nutném trestu smrti za urážku velkého proroka v ázerbájdžánských novinách Sanat" vydal 25. listopadu ájatolláh Fázel Lankarání. V textu, který je v perštině vyvěšen na klerikově stránce www.lankarani.ir, se sám ájatolláh odvolává na kauzu Rushdieho "rouhačského" románu Satanské verše.

Lankarání zdůrazňuje, že i Tagi se narodil jako muslim, poté však prý dal svým článkem najevo své odpadlictví, a zaslouží si proto smrt. Tagi se měl rouhat, když 1. listopadu na stránkách svého domovského deníku Sanat v článku Evropa a my naznačoval, že zdrojem zaostávání jeho země, bohaté na ropu, za Západem je islám, a že učení proroka Mohameda negativně poznamenalo celý region.

Za mřížemi je Tagi zatím v bezpečí

Lankarání je vůdčí osobností v Hauzaje elmíje v Kommu, což je shromáždění špiček šíitského kléru v zemi; řada dalších ájatolláhů, např. Montazerí, ale nemá přes svou erudici do kolegia přístup kvůli svým kritickým postojům vůči establishmentu.

Lankarání je v šíitské hierarchii mardžaje taklíd, doslova vzor k následování, a jeho názory se proto řídí přinejmenším statisíce šíitských muslimů nejen v Íránu. Právě věřící v převážně šíitském Ázerbájdžánu prý svého klerika vyzvali, aby ke kauze zaujal jasné stanovisko.

Odměnou vrahům má být dům

Jak informovala íránská agentura Fárs, ájatolláh Mortezá Baní Fazl z íránského Tabrízu nabídl už minulý týden případným vrahům Tagiho za odměnu svůj dům. V Nardaranu na okraji Baku proběhla 11. listopadu demonstrace požadující smrt pro Tagiho i pro šéfredaktora Sanatu Samira Sadagatoglua. "Tagi musí být sťat," znělo tam, takže oba novináři i s rodinami dostali policejní ochranu. Tagi je ale v tuto chvíli v bezpečí navíc už proto, že spolu se Sadagatogluem byl 15. listopadu zatčen a ještě týž den soudem poslán na dva měsíce do vyšetřovací vazby.

"Byli obviněni z podněcování etnické, rasové a náboženské nesnášenlivosti," řekl ruské agentuře Interfax mluvčí ázerbájdžánské generální prokuratury Vugar Alijev.

Tagi se už po vypuknutí skandálu hájil. "Nic urážlivého o prorokovi v mém článku není," řekl internetovému serveru Day. "Především však nežijeme v náboženském státu." Podle agentury Rosbalt však nyní dvojici hrozí tři až pět let vězení.

Případ má i národnostní rozměr

Bez ohledu na tuto kauzu např. Rádio Svobodná Evropa i mezinárodní novinářské organizace upozorňují, že režim v Baku v posledních měsících vystupuje stále tvrději proti nepohodlným médiím.

Případ má však i další výbušnou stránku: národnostní. Teherán dlouhodobě obviňuje nacionalistické spolky v sousední zemi, že podněcují ázerskou menšinu v Íránu, tvořící zhruba čtvrtinu populace.

V uplynulých měsících také došlo k sérii často krvavých incidentů, kdy se ázerští aktivisté, podporovaní přinejmenším morálně z Baku, dostali do krvavých potyček s íránským bezpečnostním aparátem.

Kvůli kauze Tagi už proběhl protest před ambasádou Ázerbájdžánu v Teheránu a u konzulátu v Tabrízu se podle perskojazyčné BBC objevila hesla "Ázerbájdžán - ostuda islámu" či "Ázerbájdžán mluví jako Izrael".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám