Hlavní obsah

Íránskou infrastrukturu zasáhla další exploze a požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exploze v neděli otřásla elektrárnou v centrální íránské provincii Isfahán. Výbuch si nevyžádal žádné oběti. Několik hodin poté íránské úřady ohlásily požár v továrně na severozápadě země. Jde o další z málo vyjasněných incidentů v průmyslových, vojenských a jaderných objektech Íránu z poslední doby, uvedla agentura Reuters.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Jedna z požárem poškozených budov v továrně na obohacování uranu v Natanzu

Článek

Explozi v elektrárně podle šéfa isfahánské elektrárenské společnosti způsobil pravděpodobně opotřebený transformátor. Kvůli nehodě byly na dvě hodiny v oblasti přerušeny dodávky proudu.

Íránská tisková agentura ILNA dnes také informovala o požáru, který vypukl v továrně na výrobu celofánu v provincii Východní Ázerbájdžán. Na videonahrávkách zveřejněných na Twitteru bylo vidět velký oblak hustého černého kouře, jak stoupá ze zařízení.

Írán kvůli protestům znovu zablokoval internet v části země

Internet a PC

Od konce června přichází z Íránu množství zpráv o explozích a požárech. Íránské úřady většinu z nich připisují horku a technickým závadám, podle analytiků citovaných listem The Guardian by ale mohlo jít o sabotážní kampaň zorganizovanou cizí zemí, například Spojenými státy či Izraelem.

Ve středu zachvátily plameny nejméně sedm lodí v jihoíránském přístavu Bandar Búšehr. V úterý hořelo v továrně na hliník v Lámerdu na jihu Íránu. Začátkem července se rozpoutal požár v jaderném provozu v íránském Natanzu, který je v zemi centrem programu na obohacování uranu.

Úřady uvedly, že tam oheň způsobil rozsáhlé škody. Až 19 obětí si vyžádal předchozí výbuch v nemocnici na severu Teheránu, za nímž byl podle místních činitelů únik plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám