Hlavní obsah

Íránec usekl spící 14leté dceři hlavu srpem. Bránil čest rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský soud poslal na devět let do vězení Íránce, který v květnu zavraždil svou čtrnáctiletou dceru, když jí v době, kdy spala, usekl srpem hlavu. Matka dívky pro něj žádala trest smrti. Případ, který podle íránského práva spadá do kategorie činů spáchaných k očištění rodinné cti, v Íránu vyvolal rozhořčení. Prezident Hasan Rúhání už v květnu požádal vládu o zpřísnění trestů za vraždy příbuzných.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Agentura AFP v pátek napsala, že otec Romínu Ašrafíovou zabil v noci 21. května v městečku Táleš na severu země.

„I když soudní instituce tvrdily, že se této věci bude věnovat mimořádná pozornost, rozsudek mne i zbytek rodiny zděsil,“ citovala íránská agentura ILNA matku mrtvé. „Nepřeji si, aby se manžel do naší vesnice kdy vrátil,” dodala s tím, že by rozhodnutí mělo být přehodnoceno a její manžel popraven.

Zakázaná láska

ILNA napsala, že íránský zákoník neumožňuje vynést trest smrti nad otcem, který zabije vlastní dítě. Počítá pouze s trestem vězení a s pokutou.

Ašrafíová udržovala poměr s mužem starším o 15 let a otec nesouhlasil, aby se za něj provdala. Dívka kvůli tomu odešla z domu, ale na otcovu žádost byla nalezena a přivedena zpět, i když po zadržení soudci řekla, že se domů z obav o svůj život vrátit nechce. Podle matky byl souzen i dceřin partner a dostal dvouletý trest. V Íránu se dívky mohou vdávat od 13 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám