Hlavní obsah

Íránce odsoudili k smrti za popíjení alkoholu

Teherán

Trest smrti za opakované popíjení alkoholu vynesl nad dvěma muži soud v severovýchodním Íránu. S odvoláním na představitele místní justice o tom v pondělí informoval íránský tisk. Podle agentury AFP íránské soudy podobný verdikt vynesly naposledy v roce 2007. Odsouzený ale tehdy nad svým činem projevil lítost, a výkonu trestu tak unikl.

Foto: Profimedia.cz

Konzumace alkoholu je v Íránské islámské republice striktně zakázána.

Článek

Od islámské revoluce v roce 1979 jsou výroba, prodej a konzumace alkoholu v zemi zakázány. Alkoholické nápoje smí popíjet pouze členové křesťanských náboženských menšin. Za skleničku alkoholu v Íránu hrozí 80 ran bičem. Pokud je však dotyčný při popíjení alkoholu přistižen potřetí, může být odsouzen k trestu smrti.

To byl podle šéfa justice v provincii Chorásáne Razaví také případ obou odsouzených mužů, kteří prý byli za stejný prohřešek předtím již dvakrát potrestáni. Nejvyšší trest pro ně již potvrdil i soud vyšší instance. Íránské zákony ale odsouzeným za konzumaci alkoholu umožňují popravě uniknout, pokud nad činem projeví lítost.

I přes hrozbu trestu podle agentury AFP spotřeba alkoholu v zemi zřejmě roste. Podle oficiálních statistik je do země každoročně propašováno 60 až 80 miliónů litrů alkoholu. Policii se přitom daří zajistit jen asi třetinu až čtvrtinu toho množství. Nejmenovaný činitel úřadu pro boj s pašeráctvím začátkem loňského roku odhadl obchod s pašovaným alkoholem na 730 miliónů dolarů (15,1 miliardy korun) ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám