Hlavní obsah

Írán vyslal do kosmu opici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránská tisková agentura IRNA v pondělí oznámila, že země úspěšně vyslala do vesmíru živou opici. Jde o přípravu na vypuštění prvního íránského kosmonauta. Mohlo ale jít pouze o takzvaný kosmický skok. Věrohodnost informace navíc nebyla ověřena z nezávislých zdrojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán vyslal do kosmu opiciVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury IRNA byla opice vypuštěna na palubě rakety Kavošgar, která dosáhla výšky minimálně 120 kilometrů a "vrátila se s neporušeným nákladem". Start rakety připadl na "dny narozenin proroka Mohameda" z minulého týdne, dodala agentura IRNA s odvoláním na prohlášení íránského ministerstva obrany.

Informace nemohla být ověřena z nezávislých zdrojů, konstatovala agentura Reuters.

Írán prohlašuje, že v rámci svého ambiciózního kosmického programu usiluje o vyslání svého astronauta do vesmíru. V roce 2010 Teherán uvedl, že vypustil raketu, v níž byla myš, želva a červi. V roce 2011 Írán oznámil záměr vyslat do kosmu také opici, tento pokus se ale nezdařil.

USA a jejich spojenci se obávají, že íránské vesmírné technologie by mohly být využity při vývoji raket dlouhého doletu, jež by mohly nést jaderné hlavice. Irán navíc na svém raketovém programu spolupracuje s KLDR.

Mohlo by ale jít o tzv. kosmický skok, jaký absolvoval americký kosmonaut Alan Shepard 5. 5. 1961, když se USA snažily urychleně vyslat do vesmíru člověka poté, co Sověti poslali do vesmíru Jurije Gagarina. Shepard však zemi neoblétl, letěl jen po balistické křivce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám