Hlavní obsah

Írán souhlasí s inspekcí svých jaderných zařízení

Teherán souhlasí s tím, že umožní inspektorům navštívit dvě jaderná zařízení, která jsou podezřelá ze skladování a používání nenahlášeného jaderného materiálu. Informovala o tom Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) a potvrdila tak dřívější zprávy, které přinesla světová média.

Foto: Official Presidential Website, Reuters

Iránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Spolupráci s organizací ve středu po schůzce s šéfem MAAE potvrdil i íránský prezident Hasan Rúhání, uvedla agentura Reuters.

Jak MAAE uvedla ve svém prohlášení, Írán „dobrovolně poskytl MAAE přístup na dvě místa určená MAAE a umožnil tak MAAE ověřit si určité záležitosti”. Shoda již panuje i ohledně dat inspekcí, kdy konkrétně se uskuteční, ale organizace nesdělila.

Írán zpřístupní dvě jaderná zařízení

Blízký a Střední východ

Mezinárodní agentura pro atomovou energii má stále podezření, že Íránci mají ve svých provozech neohlášený jaderný materiál nebo že je možné najít stopy po něm. Jejich zařízení jsou pod mezinárodním dohledem a v roce 2015 se v rámci mezinárodní dohody podvolili některé jaderné aktivity utlumit. Po odstoupení Spojených států od této dohody ale Írán začal část ustanovení porušovat.

Írán pohrozil vypovězením celé dohody o jaderném programu, podle Londýna ji lze zachránit

Blízký a Střední východ

Teherán dosud odmítal umožnit přístup k určitým zařízením. Nynější oznámení přišlo poté, co šéf MAAE Rafael Grossi navštívil Írán, kde se snažil přimět tamní představitele ke spolupráci. A šéf íránského jaderného programu Alí Akbar Sálehí již v úterý jejich rozhovory označil za konstruktivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám