Hlavní obsah

Írán představil novou raketu proti Židům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán ve středu představil novou raketu dlouhého doletu Chajbar Šekan, která má mít podle íránské agentury IRNA dolet 1450 km. Má být také schopna prudkých manévrů a pronikat protiraketovými deštníky. Její název odkazuje k židovské oáze Chajbar, kterou v 7. století dobyla muslimská armáda pod vedením samotného Mohameda.

Foto: Official Khamenei Website, Reuters

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí označil USA za původce koronaviru.

Článek

„Tato raketa dlouhého doletu je vyráběna z místních zdrojů revolučními gardami,“ oznámila íránská státní televize a uvedla podrobnosti o střele. „Má vysokou přesnost, je poháněna tuhými pohonnými hmotami a je schopna proniknout protiraketovými štíty,“ informuje televize.

Írán řadí Chajbar Šekan k třetí generaci svých raket. Vyznačuje se také menší hmotností, která byla snížena od třetinu. Příprava k odpálení klesla na šestinu doby. To, že spaluje tuhé pohonné hmoty, znamená, že může být odpálena okamžitě bez příprav.

Raketa má být schopna podle IRNA i prudkých manévrů, což by jí mělo umožnit vyhnout se protiraketové obraně.

„Írán bude pokračovat v rozvoji svého programu balistických raket,“ uvedl při představení nové střely na základně revolučních gard náčelník štábu Mohammad Bagheri. „Dál půjdeme cestou růstu, vývoje a zvyšování schopností našich raketových sil co do kvality i kvantity,“ dodal.

Jméno odkazuje k masakru Židů

Írán má ve výzbroji i rakety s doletem až 2000 kilometrů, které jsou ale větší. Tvrdí o nich, že jsou schopny zasáhnout americké základny v oblasti Blízkého východu i svého úhlavního nepřítele Izrael, jehož nejbližší místa jsou vzdálena od íránských hranic tisíc kilometrů.

Že je hlavním soupeřem nejen samotný židovský stát, ale Židé obecně, je patrné z názvu Chajbar Šekan, tedy Ničitel Chajbaru. Chajbar byla v 7. století bohatá oáza v západní Arábii obývaná Židy. Roku 629 padla do rukou muslimů vedených Mohamedem. Část obyvatel byla pobita, zbytek Židů byl podroben přísným diskriminačním zákonům.

Slogan „Chajbar, Chajbar, Židé, Mohamedovo vojsko se vrátí“ se často vyvolává například při palestinských protestech proti Izraeli či při protižidovských výpadech Arabů a dalších muslimů jinde ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám