Hlavní obsah

Írán otevřel základnu v Perském zálivu a vyvinul nový letoun

Teherán

Írán vyvinul nový bezpilotní letoun, který dokáže startovat kolmo vzhůru a nepotřebuje startovací dráhu. Expert Abbás Džam, kterého citovala íránská agentura Mehr, sdělil, že odborníci nyní tento stroj testují. Írán také dal najevo, že posiluje svou vojenskou přítomnost v Perském zálivu, kde v neděli íránské revoluční gardy otevřely novou námořní základnu.

Foto: Reuters

Íránská válečná loď

Článek

Agentura Reuters poznamenala, že Írán pravidelně vypouští do světa zprávy o svých vojenských či technologických pokrocích, někteří analytici jsou však ohledně hodnověrnosti takových informací skeptičtí.

Džam tvrdil, že nový nepilotovaný stroj využívá nejvyspělejší technologii a Írán ho vyvinul jako první na světě. Představen prý bude příští rok.

Íránská média se zprávami o novém letounu přišla v době, kdy se Teherán chystá posílit svou vojenskou přítomnost v Perském zálivu. Íránské revoluční gardy tam v neděli otevřely svou v pořadí již pátou námořní základnu. Televize Al-Arabíja s odvoláním na íránskou agenturu Fars uvedla, že základna má fungovat nezávisle na ústředním velitelství gard v Teheránu pro případ, že bude spojení s ním přerušeno. Nacházet se na ní budou válečné lodě, čluny schopné útoků na válečná plavidla a systémy raket země-voda, voda-voda a voda-vzduch.

Základna leží severně od ostrovů Abú Músá a Velký a Malý Tumb nedaleko námořních cest ve strategickém Hormuzském průlivu, jímž prochází asi pětina světových dodávek ropy. Írán se potýká s mezinárodními sankcemi kvůli svému spornému jadernému programu a již dříve pohrozil, že tuto důležitou vodní cestu uzavře, pokud svět sankce proti němu dál zpřísní. O trojici ostrovů se Teherán desítky let pře se Spojenými arabskými emiráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám