Hlavní obsah

Írán otestoval vesmírnou raketu a poskytne uran zahraničí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Írán ve středu provedl úspěšný test nosné rakety Kavošgar 3, která může vynést do kosmu satelit. Informovala o tom íránská televize Al-Alám. Teherán zároveň oznámil, že je ochoten poskytnout svůj uran do zahraničí. Podle expertů má s obohacováním uranu potíže.

Článek

"Írán s úspěchem testoval vesmírnou raketu Kavošgar 3, vlastní výroby, nesoucí experimentální kosmickou kabinu," uvedl zmíněný televizní kanál. V raketě prý cestovala myš, dvě želvy a desítka červů.

Dvě podobné zkoušky uskutečnil Teherán již v roce 2008. Loni v únoru vypustil na oběžnou dráhu svůj první satelit Omíd za pomoci nosné rakety Safír 2. Vláda uvedla, že chce brzy do vesmíru vyslat člověka, uvedla ČTK.

Západní státy se obávají, že technologie dlouhého doletu užívané k umísťování satelitů na orbit mohou být využity rovněž k odpalování válečných hlavic, i když Írán popírá, že by měl něco takového v úmyslu.

Vývoz uranu do zahraničí znovu ve hře

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád mezitím oznámil, že jeho země je připravena posílat svůj uran k dalšímu obohacení do zahraničí. Takový krok by znamenal průlom. Západ, který se obává, že íránský jaderný program sleduje vojenské cíle, už Teheránu tento scénář loni navrhoval, ale ten ho odmítl, přičemž Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) formálně informoval až minulý měsíc. V zahraničí by se íránský uran obohacoval v kontrolovatelné míře.

Spojené státy podle stanice BBC na Ahmadínežádův výrok reagovaly prohlášením, že je to nová nabídka, na kterou jsou připravené slyšet.

Íránský jaderný program má problémy

Mezinárodní ústav pro strategická studia (IISS) uvedl podle ČTK ve středu, že zásoby obohaceného uranu v Íránu stále rostou a země jich bude mít brzo dost, aby je mohla při dalším zpracování použít na výrobu dvou jaderných zbraní. Írán se ale podle výroční zprávy IISS ještě technicky nedostal do fáze, kdy by mohl takovou zbraň skutečně vyrobit. Stav plynových centrifug se podle zprávy zhoršuje. Je jich sice instalováno víc, ale funguje jich o tisíc méně než loni.

Mezinárodní společenství proto poskytuje další prostor pro jednání, řekl expert IISS Mark Fitzpatrick. Varoval nicméně před přílišným optimismem v souvislosti s pozitivními signály z Teheránu v posledních dnech. Připomněl, že íránské postoje se často mění a Teherán dlouhodobě odmítá omezit své zásoby obohaceného uranu pod úroveň potřebnou pro výrobu jedné jaderné zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám