Hlavní obsah

Írán odstupuje od jaderné dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pondělí potvrdila, že Írán odstupuje od jaderné dohody s mocnostmi z roku 2015, byť s možností návratu. Americká prezident Donald Trump na to konto vzkázal, že Írán nikdy nebude mít jadernou zbraň.

Foto: Manaure Quintero, Reuters

Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavád Zaríf

Článek

Organizace MAAE přislíbila, že o jakémkoli dalším vývoji bude včas informovat své členské země. Írán v neděli, po zabití generála Kásema Solejmáního, oznámil, že se necítí být vázán žádnými omezeními pokud jde o obohacování uranu, zároveň ale slíbil, že bude nadále spolupracovat s MAAE.

Americký prezident Donald Trump na Twitteru napsal, že Írán nikdy nebude mít jadernou zbraň. O možnostech záchrany jaderné dohody mají v pátek jednat ministři zahraničí zemí EU, informovala agentura Reuters.

"MAAE si je vědoma oznámení Íránu o pátém kroku při omezování jeho závazků vyplývajících z JCPOA (dohoda, podle které se Írán vzdal vývoje jaderných zbraní, pozn. red.)," sdělila dnes agentura. "MAAE potvrzuje, že prohlášení (íránské) vlády rovněž říká, že spolupráce Íránu s agenturou bude pokračovat jako dosud," uvedla dále MAAE.

Írán se v dohodě známé pod zkratkou JCPOA z roku 2015 zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí. Írán už podmínky dohody v posledních měsících začal postupně porušovat poté, co od ní na jaře 2018 odstoupily Spojené státy, které mezitím zavedly nové protiíránské sankce.

Ostatní signatáři, kterými jsou kromě EU ještě Británie, Německo, Francie, Čína a Rusko, se nicméně stále snaží dohodu udržet při životě. Na dodržování smlouvy dohlíží MAAE.

Páteční útok

Sulejmáního zabil v pátek v iráckém Bagdádu americký bezpilotní letoun. Smrt jednoho z nejvlivnějších mužů íránského režimu prohloubila už tak velké napětí mezi Teheránem a Washingtonem.

Statisíce lidí v Teheránu truchlí nad rakví Sulejmáního, dav je větší než po smrti Chomejního

Blízký a Střední východ

Američané tvrdí, že Sulejmání připravoval útoky na americké diplomaty a vojáky na iráckém území. Íránci naopak atentát považují za akt válečné agrese a pohrozili Spojeným státům odvetou.

Není jasné, kdy ji Teherán podnikne, ani jakou bude mít podobu. Je prý však pravděpodobné, že přijde až po skončení třídenního smutku vyhlášeného v Iráku i Íránu.

Sulejmání zabíjel Američany, měl být zlikvidován už dávno, prohlásil Trump

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám