Hlavní obsah

Írán odpoví na návrhy mezinárodní společenství až příští týden

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán v pátek oznámil, že svou odpověď na poslední návrh mezinárodního společenství ohledně jeho jaderného programu, dá až příští týden. Původně měl Teherán na návrh odpovědět do pátku. Írán však už ve čtvrtek dal najevo, že návrh je pro něj nepřijatelný, což zopakovala i v pátek íránská televize. Nyní ale Írán najevo, že návrh ještě znovu zvažuje.

Foto: Herwig Prammer , Reuters

Íránský vyjednavač o jaderném programu Teheránu při MAAE Alí Sultaníja.

Článek

Do konce týdne měl Teherán sdělit, zda přijme novou nabídku mezinárodního společenství, že by se íránský obohacený uran dovezl do Ruska a pak do Francie, kde by se dále obohatil a vyčistil pro užití v íránském výzkumném reaktoru. Írán by dostal jen tolik uranu, kolik by ho mohl použít v reaktoru, ale ne dost, aby z něj vyrobil bombu. Írán ale přišel s protinávrhem, že by si uran pro pokusný reaktor koupil. Svůj uran posílat do zahraničí nechce.

Odmítnutí ze strany Teheránu zvyšuje nebezpečí uplatnění dalších sankcí vůči Íránu.

Odmítavý postoj Íránu vůči návrhu USA, Francie a Ruska ve čtvrtek sdělil tiskové agentuře ISNA zástupce předsedy parlamentu Mohammad Rezá Bahonar. Podle něj má Írán na palivo pro výzkumný reaktor právo. [celá zpráva]

Írán od pondělka do středy jednal ve Vídni o možnosti vyvézt 75 procent svých zásob slabě obohaceného uranu do země, která ho obohatí na 20 procent. Z něj se pak mělo vyrobit palivo pro teheránský výzkumný reaktor. Uran se měl obohacovat v Rusku, které pak mělo výrobou paliva pověřit Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám