Hlavní obsah

Írán oběsil 10 pašeráků drog, EU vyzvala ke zrušení trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Deset mužů odsouzených za pašování drog bylo ve čtvrtek oběšeno v Íránu. Za necelý měsíc tak zde bylo podle agentury AFP vykonáno už 65 rozsudků smrti. Evropská unie proto vyzvala íránské úřady k okamžitému zastavení plánovaných poprav a k "co nejrychlejšímu" vyhlášení moratoria na výkon trestu smrti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle propočtů AFP vycházejících z informací zveřejněných v místních médiích tak byli v Íránu od začátku letošního roku popraveni v průměru více než dva odsouzení denně.

Íránské úřady dosud neposkytly žádné vysvětlení tohoto rekordního počtu výkonu absolutního trestu. Podle oficiálních údajů bylo v Íránu za celý loňský rok popraveno 179 odsouzených. Počet letošních poprav je vysoký i ve srovnání se statistikou mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch, která uvádí 388 popravených v roce 2010.

Trest smrti byl ve většině případů vykonán na překupnících drog, popraveno bylo podle íránských médií i několik odsouzených vrahů nebo pachatelů znásilnění. Režim v Teheránu však popravuje i své odpůrce. Oběšeni byli dva aktivisté organizace Lidoví mudžáhidové, která je hlavním nositelem ozbrojeného boje proti režimu v Teheránu, a kurdský rebel ze separatistické Strany svobodného života Kurdistánu (PJAK), která je militantní odnoží Strany kurdských pracujících (PKK).

Evropská unie vyzvala Teherán k co nejrychlejšímu vyhlášení moratoria na výkon trestu smrti. "Popravy se provádějí alarmujícím tempem. V rozporu s mezinárodními závazky Íránu se kromě toho v zemi pokračuje v používání hanebných praktik, jako jsou veřejné popravy," kritizovala v prohlášení šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová.

Írán patří společně s Čínou, Saúdskou Arábií a USA k zemím s nejvyšším počtem poprav na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám