Hlavní obsah

Írán nakoupí po ukončení embarga tanky a letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok, až vyprší platnost zbrojního embarga OSN, nakoupí Írán v cizině novou výzbroj, aby podpořil své mocenské ambice. Podle webu Military Times to řekl nejmenovaný činitel americké špionáže poté, co byla zveřejněna zpráva americké vojenské rozvědky DIA, posuzující vojenské kapacity Íránu.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Představitel americké špionáže řekl, že Írán se nejspíše pokusí nakoupit tanky a bojová letadla v Rusku a v Číně. USA uvalily na Teherán sankce a budou v nich zřejmě pokračovat i po zrušení zbrojního embarga OSN.

DIA dále tvrdí, že Írán navýšil množství bezpilotních letadel (dronů) a dalších špionážních nástrojů pro sledování amerických vojsk a lodí v Perském zálivu. Současně také pokračuje ve vývoji útočných raketových systémů. Podle zprávy Teherán usiluje o to, aby se stal dominantní silou na Středním východě.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Zprávy přicházejí v době zvýšeného napětí mezi Íránem a Západem po letošní sérii útoků na ropné tankery, obchodní lodě a rafinérie v Saúdské Arábii, ze kterých je viněn právě Teherán.

V současné době Írán používá sovětské tanky ze 70. let a určitý počet starších letadel, konstatuje zpráva DIA.

Letošní rozpočet na obranu zasáhly škrty, protože na ekonomiku Íránu bolestivě dopadají americké sankce. Došlo k rozsáhlým protestům kvůli vysoké nezaměstnanosti a oslabení místní měny. Na druhou stranu by Teherán mohl k nákupům vojenské techniky použít peníze soukromých společností, zisky z pašování či jiných kriminálních aktivit, uzavírá rozvědka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám