Hlavní obsah

Írán hlásil vypuštění své první družice, jde prý ale o atrapu

TEHERÁN
Aktualizováno

Írán v neděli oznámil, že odpálil nosnou raketu vlastní výroby s napodobeninou satelitu. Původně však íránská média a agentury uváděly, že se podařilo poslat do vesmíru skutečnou družici.

Článek

Íránští představitelé podle agentur Reuters a AFP popřeli původní zprávy íránských médií, že se Teheránu podařilo završit jeho vesmírný program vysláním satelitu na oběžnou dráhu. Do vesmíru byla podle nových prohlášení odpálena pouze raketa tamní výroby s maketou satelitu. Podle íránské letecké a vesmírné agentury to byl úspěšný test, který dokazuje, že je Írán schopný vyslat opravdovou družici na orbit.

Původní zprávy íránských a světových agentur se opíraly o informace od tiskového mluvčího íránské vlády i štábu íránské armády.

Írán pracuje na vlastním vesmírném programu po celé roky. V říjnu 2005 vynesla ruská raketa na oběžnou dráhu rusko-íránskou družici Sina-1. V únoru provedl Írán zkoušku vlastního raketového nosiče, která ale vystoupala jen k okraji kosmu a nedosáhla úrovně oběžné dráhy.

Právě ta měla nyní do vesmíru za tmy vynést první íránský satelit. Podle zpráv byl u startu prezident Mahmúd Ahmadínežád.

Někteří západní experti naznačují možnost, že íránský vesmírný program může být jen zástěrkou pro komplexnější vývoj íránských balistických střel. Technologie užívaná k vynášení satelitů na oběžnou dráhu může být podle nich využita i k odpalování zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám