Hlavní obsah

Irák uzavřel dohodu o nákupu zbraní s Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irák uzavřel dohodu s Íránem, že od něj nakoupí zbraně a munici v hodnotě 195 miliónů dolarů (3,9 miliardy korun). Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dokumenty, k nimž měla přístup. Jak poznamenala, tento obchod by znamenal porušení embarga OSN vůči Íránu, pokud jde o nákup či prodej zbraní.

Foto: Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí

Článek

Dohoda byla podle dokumentu, na něž se agentura odvolává, uzavřena koncem listopadu, tedy několik týdnů poté, co se irácký premiér Núrí Málikí vrátil z návštěvy Washingtonu. Při ní se snažil získat od vlády prezidenta Baracka Obamy další zbraně pro boj proti bojovníkům teroristické sítě Al-Káida.

Někteří činitelé ve Washingtonu se ale obávají poskytovat citlivá americká vojenská zařízení zemi, která je podle nich stále blíže k Íránu. Někteří Íránští poslanci uvedli, že Málikí dohodu uzavřel, protože už má dost odkladů dodávek amerických zbraní.

První zbrojní dohoda?

Mluvčí iráckého prezidenta Alí Músáví nákup nepotvrdil, ani nepopřel. Nicméně řekl, že taková dohoda by byla pochopitelná vzhledem k situaci, v níž se země nachází.

"Zahajujeme válku s terorismem a chceme tuto válku vyhrát. Nic nám nezabrání v nákupu zbraní a munice od kohokoli. Jenom munice nám pomůže teroristy porazit," zdůraznil.

Íránská vláda podle Reuters popřela, že by věděla o nějakém prodeji zbraní Iráku. Byla by to první oficiální zbrojní dohoda mezi šíitským Íránem a šíity vedenou iráckou vládou, která by upozornila na sílící pouto mezi oběma stranami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám