Hlavní obsah

Irák nasadil poprvé proti Islámskému státu nové stíhačky F-16

– Bagdád

Irák poprvé nasadil proti Islámskému státu letadla F-16, která dostal z USA. Uvedl to podle listu The Guardian v neděli velitel iráckého letectva Anvar Hama Amin s tím, že letouny využily tzv. chytrou munici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irák poprvé nasadil do bojů s IS čtyři americké stíhačky F-16Video: Reuters

 
Článek

„V posledních čtyřech dnech bylo podniknuto patnáct náletů,“ sdělil generál. Typ přesné munice, kterou letadla při útocích severně od Bagdádu v provinciích Kirkúk a Saladdín použila, neupřesnil.

Ministr obrany Chalid Ubajdí dodal, že při útocích bylo dosaženo důležitých výsledků a nasazení proudových letadel „mělo vliv na vedení dalších operací.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Profimedia.cz

Americký letoun F-16

První americké stíhačky F-16 z 36 objednaných, dorazily v červenci. Jejich dodání bylo odloženo, když loni Islámský stát ovládl velké oblasti území na severu a západě Iráku. Čekalo se, až se situace u Bagdádu stabilizuje.

Stroje výrazně posílily schopnosti leteckých útoků iráckých vzdušných sil, které dosud využívaly především Suchoje Su-25, jednomotorové turbovrtulové Cessny AC-208 Combat Caravan vyzbrojené raketami Hellfire a vrtulníky různých typů.

Nálety podniká na Islámský stát denně koalice v čele s USA. Doposud však nezvrátily situaci na zemi tak, aby mohl být Islámský stát poražen.

Reklama

Výběr článků

Načítám