Hlavní obsah

Irák chce jednat s Tureckem, obává se útoku na Kurdistán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA/BAGDÁD

Irácký premiér Núrí Málikí žádá o urychlené jednání s Tureckem kvůli plánu Ankary zaútočit na základny kurdských separatistů na severu Iráku. Turecká vláda se snaží získat podporu pro útok v parlamentu. Došla jí už trpělivost s kurdskými separatisty ze zakázané strany PKK, kteří ze základen v Iráku podnikají výpady. Podle kurdských zdrojů jsou už deset let stovky tureckých vojáků na čtyřech základnách na severu Iráku.

Článek

Irácký viceprezident Tárik Hášimí kvůli krizi již přijel do Ankary, kde bude jednat jak s premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem, tak s tureckým prezidentem Abdullahem Gülem.

"Irácká vláda vyzývá tureckou vládu, aby obě země zahájily naléhavá jednání a nenechaly se svést svévolnými úmysly PKK," prohlásil mluvčí iráckého kabinetu.

Turecko nemíní čekat

"Míra trpělivosti Turecka vůči těm, kteří povstalce podněcují a chrání, přetekla," varoval Erdogan iráckou stranu před středečním jednání tureckého parlamentu o možném přeshraničním útoku na základny PKK v Kurdistánu. Přitom řekl, že Turecko má právo na legitimní obranu před terorismem, a vyjádřil "pevné přesvědčení", že Ankara nebude muset k vojenské intervenci proti PKK, která je považovaná za teroristickou organizaci, na severu Iráku přistoupit. "Schválení neznamená, že bude okamžitě následovat vpád," uvedl Erdogan

Erdogan také vyzval irácké Kurdy, aby spolupracovali s Tureckem v postupu proti kurdským povstalcům, kteří operují proti cílům v Turecku z pohraničních hor na severu Iráku: "Irácké ústřední vedení i vedení autonomní oblasti na severu Iráku musejí vybudovat pevnou zeď, která je oddělí od teroristické organizace (PKK)."

Turecko se rozhodlo pro radikální zásah po té, co za poslední dva týdny separatisté zabili 15 tureckých vojáků.

Šest set tureckých vojáků je už v Iráku

Kurdské zdroje tvrdí, že již deset let jsou na čtyřech základnách v severním Iráku stovky tureckých vojáků. Podle zdrojů z regionální kurdské vlády je v iráckém Kurdistánu nejméně 600 tureckých vojáků se 150 obrněnými vozidly včetně tanků. Základny údajně leží východně od města Zacho, asi 30 kilometrů od turecko-iráckých hranic. Zřízeny byly na základě dohody se stranou jednoho z vůdců iráckého Kurdistánu Masúda Barzáního.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám