Hlavní obsah

Irák bombarduje Fallúdžu ze vzduchu

Bagdád
Aktualizováno

Irácké letectvo zahájilo minulý týden nálety na oblasti provincie Anbár, které ovládli sunnitští radikálové z Islámského státu v Iráku a v Levantě napojeného na teroristickou Al-Káidu. Mezi terči náletů jsou i města. Radikálové ovládli Fallúdžu a Ramádí o Vánocích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irák zveřejnil záběry z bombardování FallúdžiVideo: Reuters

 
Článek

Irácké ministerstvo obrany zveřejnilo záběry z kamer útočících strojů. Na jednom je vidět zásah proti dvojici lidí utíkajících po střeše, na dalším je zaměřen a zničen terénní automobil. Ze záběrů z 9. a 13. ledna není patrné, kde byly pořízeny a zda jde o útoky na Fallúdžu či Ramádí.

Většinu Ramádí se minulý týden podařilo vládním silám získat zpět, když se k nim přidala i místní kmenová milice. I tak ale zásahu předcházelo tvrdé ostřelování, které si v úterý před týdnem vyžádalo 25 obětí.

Fallúdžu ale stále drží sunnitští radikálové, protože místní kmeny se nepřidaly na stranu vlády. Vzbouřenci také varovali, že kdo se připojí k vládě, toho budou považovat za nepřítele, na něhož mohou útočit.

Obklíčená Fallúdža

Armáda město obklíčila za pomoci tanků, ale k frontálnímu útoku se zatím neodhodlala - i kvůli strachu z vysokého počtu civilních obětí. Blokáda má zabránit radikálům, aby pronikali dál, zejména do Bagdádu, který je vzdálený jen 70 kilometrů. [celá zpráva]

I tak ale zasáhly v úterý Bagdád další atentáty, které si vyžádaly 12 mrtvých. Většinou šlo o oběti bomb v autech. Sebevražedný útočník také najel s benzínovou cisternou pod most pod dálnicí u Fallúdži a odpálil tam nálože. Zřícený most zničil armádní tank. Ve stejnou dobu přepadlo několik desítek sunnitů policejní stanici v blízkém městě; ozbrojenci přinutili policisty vzdát se.

Podle zdravotnických zařízení si boje ve Fallúdži a v Ramádí za dva týdny vyžádaly 60 obětí a 300 zraněných z řad civilistů a kmenových milic. Počty padlých sunnitských vzbouřenců a příslušníků iráckých bezpečnostních složek zveřejněny nebyly.

Irácký premiér původně prohlásil, že armáda Fallúdžu dobyde za tři dny. Povstání ve městě na podzim 2004 ale Američané potlačovali dlouhé týdny za cenu značných lidských ztrát s pomocí velkého množství techniky i použití sporných zbraní, jako byly fosforové bomby nebo podkaliberní střely s jádrem z ochuzeného uranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám