Hlavní obsah

Irácký prezident se po mrtvici léčí v Německu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Iráckého prezidenta Džalála Talabáního ve čtvrtek ráno transportovalo letadlo do Německa, kde se bude léčit. Talabáního postihla v pondělí mrtvice.

Foto: Profimedia.cz

Irácký prezident Džalál Talabání

Článek

Irácká vláda podrobnosti o zdravotním stavu 79letého prezidenta nezveřejnila. Agentura Reuters v úterý psala, že Talabání je v kritickém stavu. Kurdské zdroje uváděly, že prezident upadl do kómatu.

Lékařům v Bagdádu se ale údajně podařilo pacientův stav stabilizovat. „Jeho zdravotní stav je stabilizovaný a mnohem lepší. Víc to komentovat nemohu, to přísluší lékařům,“ řekl zástupce Talabáního Vlastenecké unie Kurdistánu Firjád Rawndúzí.

Možnost, že by se prezident mohl léčit v zahraničí, připouštěl vládní mluvčí už v úterý.

Talabání se stal iráckým prezidentem po pádu režimu Saddáma Husajna v důsledku americké invaze v březnu 2003. Jeho role je především ceremoniální, vládne premiér Núrí Málikí. Talabání byl však významným prostředníkem mezi Bagdádem a kurdskými skupinami usilujícími o autonomii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám