Hlavní obsah

Irácký premiér propustil armádní velitele kvůli úspěchům povstalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři vysoce postavené armádní velitele v úterý z funkcí odvolal irácký premiér Núrí Málikí. Opatření je reakcí na postup povstalců z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL). Armáda v posledních dnech tvrdě bojuje se sunnitskými rebely, kteří obsadili několik strategických měst na severu země.

Foto: Reuters

Výcvik dobrovolníků, kteří se rozhodli zapojit do bojů proti povstalcům z ISIL.

Článek

Vojáci byli zbaveni funkcí kvůli tomu, že nedokázali splnit své „profesionální a vojenské povinnosti“, uvedla agentura Reuters s odvoláním na prohlášení irácké vlády.

O místo přišel například generálporučík Mahdí Sabah Gharáví, vrchní velitel bezpečnostních sil v provincii Ninive, kde rebelové dosáhli největších územních zisků.

Další velitel Hidaját Abdar Rahím uprchl přímo z bitevního pole a bude postaven v nepřítomnosti před vojenský soud, uvedl dále irácký kabinet.

Foto: Reuters

Členové kurdských bezpečnostních sil převážejí na předměstí Kirkúku muže podezřelého z členství v ISIL.

Irácká policie mezitím podle agentury AFP oznámila, že objevila těla 18 příslušníků iráckých ozbrojených složek asi 15 kilometrů východně od Sámarry. O toto město ležící 110 kilometrů severně od metropole Bagdádu byly v minulých dnech také svedeny boje. U nalezených těl není jasné, zda vojáci padli v boji nebo byli postříleni v zajetí.

O vyostřené situaci v Iráku chce ve středu hovořit americký prezident Barack Obama s nejvyššími představiteli obou komor Kongresu, a to z opozičního republikánského i jeho demokratického tábora.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenci ve Fallúdži

Obama se už rozhodl poslat až 275 vojáků k ochraně americké ambasády v Bagdádu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Británie odmítá vojenský zásah v Iráku

Velká Británie nebude vojensky zasahovat v Iráku, aby pomohla tamní vládě v boji s islamistickými povstalci. Oznámil to šéf diplomacie Spojeného království...

Výběr článků

Načítám