Hlavní obsah

Irácký parlament schválil stíhání expremiéra kvůli porážkám od IS

Bagdád

Irácký parlament v pondělí schválil návrh na soudní stíhání politiků, kteří mohou nést odpovědnost za loňský pád Mosulu do rukou Islámského státu (IS). Ve skupině politiků je i bývalý premiér Núrí Málikí.

Foto: Reuters

Bývalý irácký premiér Núrí Málikí

Článek

Zprávu o odpovědnosti politiků za Mosul vypracovala zvláštní parlamentní komise. Poté, co ji schválila většina poslanců, bude předána generální prokuratuře a premiérovi Hajdarovi Abádímu, který může případ svěřit vojenskému soudu.

Mosul ovládl loni v červnu takřka bez boje Islámský stát. Vojáci a policisté na základnách nechali zbraně, kterých se zmocnil IS. Radikálové pak postupovali dále a ovládli třetinou území.

Podle autorů zprávy Málikí neměl náležité informace o nebezpečí, jaké hrozí Mosulu, protože si vybíral nespolehlivé a zkorumpované velitele.

Irák nezveřejnil detaily o tom, proč Mosul padl a kdo dal armádě příkaz ke kapitulaci.

Málikí hovoří o odpovědnosti nejmenovaných zemí, velitelů a soupeřících politiků.

Bude se řešit i Ramádí

Kromě něj má stanout před soudem také bývalý mosulský guvernér Asíl Nudžajfí, někdejší úřadující ministr obrany Saadún Dulajmí a velitel policie provincie Ninive, kde Mosul leží, Chálid Hamdání. Z armádních činitelů pak bývalý náčelník generálního štábu Bábákir Zibarí a generálporučík Mahdí Gharáví, který velel jednotkám v provincii Ninive.

Kromě Mosulu chce Irák také řešit letošní případ města Ramádí. Abádí o víkendu schválil požadavek vyšetřovatelů na předání vojenských velitelů vojenskému soudu za to, že v květnu opustili tamní bojiště. Toto středisko provincie Anbár padlo do rukou IS, pro něž to bylo největší letošní vojenské vítězství. [celá zpráva]

Abádí před týdnem ohlásil rozsáhlé reformy ve státní správě, které mají ušetřit administrativní výlohy a pomoci v boji proti korupci. Kromě jiného hovořil o zrušení vysokých státních postů. V neděli zrušil 11 vládních křesel – tři vicepremiéry, reprezentující šíity, sunnity a Kurdy, čtyři ministerské funkce a další čtyři resorty sloučil s jinými ministerstvy. Celkový počet křesel v kabinetu tak klesl z 33 na 22. Zrušeny byly například funkce ministrů pro lidská práva, pro ženské záležitosti či pro provincie.

Reklama

Výběr článků

Načítám