Hlavní obsah

Hudba je v rozporu s islámskými hodnotami Íránu, rozhodl ajatolláh

Novinky, rei
Teherán

Nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí v pondělí odsoudil hudbu, protože je v rozporu s hodnotami islámské republiky. Informoval o tom britský list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Íránský ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Chameneí uvedl, že i když je hudba povolena, propagovat ji a vyučovat se nehodí. Podle polostátní agentury Fars ajatolláh odpovídal na dotaz svého 21letého přívržence, který uvažoval, že by bral hodiny hudby, a nejprve chtěl znát jeho názor.

„Je lepší, když naše drahá mládež stráví svůj cenný čas učením se vědním předmětům a praktickým dovednostem a volno naplní sportem a zdravotní rekreací namísto hudbou,“ prohlásil Chameneí.

The Guardian upozornil, že Chameneího výroky jsou závaznými administrativními příkazy, kterými se musí řídit i vláda. Britský list uvedl, že se Chameneí v jiném verdiktu minulý měsíc připodobnil k proroku Mohamedovi, aby Íráncům připomněl, že jsou povinni ho poslouchat.

Chameneí je považován za strůjce tažení režimu proti hudbě a hudební produkci v době po revoluci, když byl v osmdesátých letech prezidentem. Novou vlnou omezení zažil obor po loňských protivládních protestech. Úřady od té doby povolují pořádání koncertů jen vzácně.

Reklama

Výběr článků

Načítám