Hlavní obsah

HRW: Syrští vzbouřenci popravili na dvě stě civilistů

New York

Syrští vzbouřenci během své srpnové ofenzívy popravili 190 civilistů a dalších 200 zadržovali jako rukojmí, uvedla v pátek ve své zprávě organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Zločinů se dopustili v oblasti obývané alávity.

Foto: Reuters

Dým na syrským městem Latakíja

Článek

Podle HRW zjištění ve 105stránkové zprávě naznačují, že se vzbouřenci dopustili zločinů proti lidskosti. Podařilo se identifikovat 67 ze 190 obětí. Zpráva byla sestavena na základě záznamů z nemocnic a výpovědí svědků.

Povstalci 4. srpna v rámci ofenzívy na severu země, při níž dobyli letiště u Halabu [celá zpráva], přemohli vládní síly ve vesnických oblastech provincie Latakíja a obsadili přes deset alávitských vesnic. Hned první den v nich podle zjištění HRW pozabíjeli obyvatele.

„Svědci popsali, jak opoziční síly popravovaly obyvatele a střílely do civilistů. Někdy zabily nebo se pokusily zabít celé rodiny, které zůstaly neozbrojené v domech nebo utíkaly před útokem,“ stojí ve zprávě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrští rebelové zaútočili na leteckou základnu u HalabuVideo: Reuters

Podle HRW se na ofenzívě podílelo 20 vzbouřeneckých skupin, z nichž pět nepatří k hlavním silám a je zapleteno do útoků na civilisty. Dvě z těchto skupin – Islámský stát v Iráku (irácká odnož Al-Káidy spojená se syrskou frontou An-Nusrá) a Šam al-Džajš Muhádžirún v al-Ansar – stále zadržují rukojmí, většinou ženy a děti.

Plánovaný útok

Ředitel HRW pro Blízký východ Joe Stork uvedl, že nešlo o ojedinělé útoky brutálních bojovníků, kteří se vymkli velení: „Tato operace byla koordinovaným, plánovaným útokem na populaci v těchto alávitských vesnicích.“ Z řad alávitů pochází i současný syrský prezident Bašár Asad.

„Důkazy jasně naznačují, že zabíjení, braní rukojmí a další zneužívání, kterých se dopustily opoziční síly 4. srpna a po něm, zvyšují množství zločinů proti lidskosti,“ uvádí zpráva.

Druhý den vládní síly zahájily protiútok a 18. srpna osvobodily vesnice.

HRW vyzvala OSN, aby uvalilo embargo na dodávky zbraní islamistickým skupinám, obviněným věrohodně ze zločinů proti lidskosti. Zmínila, že v nich válčí zahraniční bojovníci a že je platí jednotlivci z Kuvajtu a dalších arabských zemí v oblasti Perského zálivu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám