Hlavní obsah

Herec Omar Sharif sleduje demonstrace z hotelu, nechce Mubaraka ani Muslimské bratrstvo

Káhira

Dramatické chvíle na centrálním káhirském náměstí Tahrír mají své pečlivé pozorovatele nejen ve zpravodajích světových agentur, novin a televizních společností. Připojil se k nim i slavný egyptský herec Omar Sharif, který události sleduje ze 17. podlaží velkého káhirského hotelu.

Foto: Genserek Eduard, ČTK

Egyptský herec Omar Sharif

Článek

"Vidím odtud úplně všechno," svěřil se osmasedmdesátiletý herec agentuře AFP. "Jsem s těmi lidmi solidární, protože se určitě chovají mnohem lépe než vláda."

Mubarak by podle Sharifa měl odejít. "Byl prezidentem třicet let, to by mu mohlo stačit." Na rozdíl od mnoha demonstrantů si ale filmový idol 60. a 70. let pochvaluje osobu nového egyptského viceprezidenta Umara Sulajmána, kterého Mubarak k rozhořčení demonstrantů povýšil do role svého faktického nástupce.

"Je to dobrý viceprezident, má dobré vztahy s Izraelem, což je potřebné," řekl Sharif o bývalém šéfovi egyptských tajných služeb.

Muslimské bratrstvo ho děsí

Nesvůj je zato z aktivistů Muslimského bratrstva, nejsilnější opoziční síly, která chce Egypt změnit v islámský stát. "Nechci je, jsou uzavření do sebe, trochu mě děsí," přiznal se herec.

Sharif se stal mezinárodní hvězdou už téměř před půl stoletím, a to díky hlavní roli ve filmu Lawrence z Arábie (1962). O tři roky později upevnil svou pozici titulní rolí v kultovním snímku Doktor Živago podle románu ruského disidentského spisovatele Borise Pasternaka. Oba filmy byly ověnčeny mnoha Oscary, první sedmi, druhý pěti.

Omar Sharif se narodil v roce 1932 jako Michael Šalhúb do egyptské křesťanské rodiny v Alexandrii. Nyní žije většinou v Káhiře, má syna a dva vnuky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám