Hlavní obsah

Hamás zasáhl raketou oblast Jeruzaléma, sirény houkají i v Tel Avivu

Tel Aviv
Aktualizováno

Radikální palestinské hnutí Hamás v úterý splnilo hrozby a vypálilo desítky raket z Pásma Gazy na různá místa v Izraeli. Podle serveru deníku Haarec jedna z raket zasáhla oblast Jeruzaléma. Sirény výstražného systému protiraketové obrany se rozezvučely v Tel Avivu, ale i ve vzdálenějších místech v Izraeli. Raketu mířící na Tel Aviv zachytil protirakteový systém Iron Dome a zneškodnil ji.

Foto: ČTK/AP

Lidé se shromažďují v krytu v telavivském hotelu poté, co se městem rozezněly sirény varující před raketovým útokem.

Článek

Izraelská armáda potvrdila, že jedna z vypálených raket explodovala v oblasti Jeruzaléma. To je dosud nejhlouběji v izraelském vnitrozemí, kam se Palestincům z Gazy podařilo dostřelit. Podle vyjádření Hamásu míří rakety také na severoizraelskou Haifu. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti ani zranění.

Palestinci z Gazy nejprve ostřelovali cíle v okruhu asi 40 kilometrů od Pásma Gazy. Vysláním raket na Tel Aviv a prý i ještě dál pohrozil v úterý mluvčí Brigád mučedníka Izzuddína Kásama, které jsou ozbrojeným křídlem Hamásu.

Čtyři rakety byly vystřeleny na město Be'er Ševa v poušti Negev, tři z nich zlikvidovala protiraketová obrana, jedna vybuchla na otevřeném prostranství. Poplašné sirény znějí také ve městech, která byla dosud považována za bezpečná, například v Binjamině severně od Tel Avivu.

Foto: Nir Elias, Reuters

Izraelští vojáci se kryjí při poplachu vyvolaném raketovým ostřelováním z Pásma Gazy.

Letouny z Ben Gurionova letiště v Lodu u Tel Avivu, které se nachází asi 80 kilometrů severně od pásma, podle izraelských médií již kvůli obavám z raket údajně změnily trasu vzletu i přistání. Některé lety tak mohou mít zpoždění.

Od půlnoci dopadlo na Izrael z Pásma Gazy zhruba 130 raket. Izraelská armáda na raketové ostřelování reagovala více než 150 leteckými útoky na cíle v pásmu. Podle Palestinců si útoky za poslední 24 hodiny vyžádaly nejméně 15 mrtvých, byly mezi nimi i dvě děti, uvedl izraelský list Haarec.

Netanjahu: Už žádné jednání v rukavičkách

Izraelská vláda zároveň v úterý schválila povolání 40 000 vojáků v záloze v souvislosti s přípravami na možnou pozemní operaci. "Cílem operace je zastavit teror, kterému Izraelci čelí každý den," komentoval nynější nálety bez dalšího upřesnění mluvčí armády Peter Lerner, jehož citovala agentura AP.

Možnou pozemní operaci již dopoledne naznačil premiér Benjamin Netanjahu. "Je načase přestat jednat s Hamásem v rukavičkách," uvedl premiér.

Podle ministra obrany Moše Jaalona bude případná pozemní akce proti Hamásu dlouhodobějšího charakteru. "Připravujeme se na akci proti Hamasu, která nebude ukončena během několika málo dní," uvedl. Následně doplnil, že Izrael s nynější operací nepřestane, dokud "bude pokračovat raketová palba a teroristické útoky z Pásma Gazy".

Situaci vyostřily vraždy mladíků

Izraelsko-palestinské vztahy se v poslední době vyostřily po únosu a vraždě tří izraelských mladíků a následném únosu a vraždě palestinského chlapce.

Liga arabských států v úterý vyzvala Radu bezpečnosti OSN k uspořádání mimořádné schůzky, na které by se operaci v Pásmu Gazy měla řešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám