Hlavní obsah

Hamás a jeho sponzoři a dodavatelé zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamás na Izrael odpálil od začátku konfliktu 3350 raket, jen za pondělí jich bylo 200, píše agentura Reuters. Odkud má organizace figurující na seznamu teroristů tak velký zbrojí arzenál a kde získává peníze na nákup zbraní, ptá se server týdeníku Focus.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Rakety odpalované z pásma Gazy směrem na Izrael

Článek

„Informace, že různé skupiny razantně navýšily svůj zbraňový arzenál a počty raket se pohybují v řádech tisíců, byly známé a izraelské zdroje je několikrát potvrdily,“ uvedl v televizi ZDF Fabian Hinz, analytik specializující se na dění na Blízkém východě.

Lest izraelské armády: Využila média, aby zmátla Hamás

Blízký a Střední východ

Deník The Jerusalem Post tento týden citoval zdroje zpravodajských služeb, že Hamás má k dispozici až 6000 raket s doletem přes 40 kilometrů. Skupina Islámský džihád, která s Hamásem spolupracuje, má všech raket až 8000.

Rakety podle analytika Hinze pocházejí především z Íránu. Do pásma Gazy se pašovaly přes Súdán a z Egypta. Po pádu súdánského diktátora Umara Bašíra v dubnu roku 2019 už nebyly dodávky raket přes Súdán tak jednoduché, připomněl analytik Hinze. Hamás proto začal vyrábět většinu svých raket - částečně se zahraniční pomocí - přímo v Pásmu Gazy v podzemních továrnách.

Izrael zničil při náletech 15 km tunelů „metra C“, Hamás pokračuje v ostřelování

Blízký a Střední východ

Hlavní příjmovou složkou Hamásu jsou finanční dary. V prvních letech po založení organizace byl významným finančním donátorem Hamásu Kuvajt. Dále je to Katar, který patří k nejdůležitějším dárcům. Vládce emirátu byl v roce 2012 první hlavou státu, který navštívil vedení Hamásu v Gaze. Malý stát v Perském zálivu dosud převedl na účty Hamásu více než 1,5 miliardy eur (přes 38 miliard korun).

Dalším významným podporovatelem Hamásu je Turecko. To podle izraelských tajných služeb využívá pro převod finančních prostředků různé společnosti. Bezprostředně před raketovými útoky Hamásu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan slíbil, že podpoří politického vůdce Hamásu Ismaíla Haníju.

Válka mezi Izraelem a Hamásem se hodí více stranám, říká analytik

Blízký a Střední východ

Hamás žije i díky humanitární pomoci Evropské unie a řady nevládních iniciativ a sdružení, včetně těch z Německa. Podle časopisu Der Spiegel se dary, které zde shromáždily organizace přidružené k Hamásu, pohybují v milionech eur.

S organizací Hamás udržují diplomatické styky Švýcarsko a Norsko, upozorňuje Focus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám