Hlavní obsah

Funguje vakcína od Pfizeru na omikron? Izrael je opatrně optimistický

Lidi, u nichž neuběhlo více než šest měsíců od druhé dávky či dostali i třetí dávku, chrání vakcína Pfizer/BioNTech podle prvních zjištění také před omikronem, novou variantou koronaviru. Řekl to podle listu The Jerusalem Post izraelský ministr zdravotnictví Nican Horowitz.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelec dostává třetí dávku vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2 ve městě Bejt Šemeš.

Článek

„V nadcházejících dnech budeme mít přesnější informace,“ slíbil.

„Očkování je teď opravdu důležité. Každý, kdo čelí nové variantě bez očkování, se vystavuje zbytečnému riziku,“ dodal.

Podle stanice Channel 12 vakcína Pfizer/BioNTech zmíněné osoby u varianty omikron chrání jen o něco méně než u dosud dominující varianty delta. Prevence infekce je u delty 95 procent, u omikronu 90 procent, prevence závažného průběhu nákazy je u delty i omikronu stejná a drží se na 93 procentech, informovala stanice.

O očkování třetí dávkou je v Británii obrovský zájem. Vakcinační centra nestíhají

Evropa

Velmi opatrný optimismus vyjádřil i Ugur Sahin, šéf a spoluzakladatel firmy BioNTech, který je jedním z tvůrců vakcíny. Podle něj je pravděpodobná „značná ochrana“ očkovaných.

Z dostupných informací podle Channelu 12 dále vyplynulo, že nakažlivost je u omikronu o třetinu větší než u delty. „Neočkovaní čelí u omikronu 2,4krát většímu nebezpečí závažného průběhu onemocnění,“ sdělila stanice.

Kontrarozvědka rozděluje

Izraelce rozděluje také rozhodnutí vlády pověřit trasováním kontaktů lidí, kteří se nakazili nebo setkali s omikronem, kontrarozvědku Šin Bet.

Izraelská tajná služba musí ukončit digitální sledování občanů. Využívá ho kvůli covidu

Koronavirus

Její systém je založen na sledování mobilů a používá se hlavně při protiteroristických operacích. Platnost zákona, který umožňoval jeho aktivaci, skončila v červenci.

Lidskoprávní aktivisté jsou rozhodně proti obnovení praxe z první koronavirové vlny bez příslušné legislativy. Vláda Naftaliho Bennetta nasazení systému kontrarozvědky ale odůvodnila závažností situace.

V devítimilionovém Izraeli má ukončenou vakcinaci 5,7 mi­lionu lidí. Přes čtyři miliony lidí dostaly i třetí dávku. V zemi jsou dosud čtyři potvrzené případy omikronu. Další čtyři desítky z vytrasovaných jsou podezřelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám