Hlavní obsah

Foley věznitelům z Islámského státu utekl, ale vrátil se, protože kolegu chytili

Americký novinář James Foley, kterému džihádisté z Islámského státu v Sýrii setnuli hlavu, se svým věznitelům dvakrát snažil uprchnout. Jednou se mu dokonce podařilo utéct z místnosti, kde byl s ostatními zajatci zavřený. Prchal ale společně s Britem Johnem Cantliem, jehož si strážce všiml, a tak se Foley kolegiálně vrátil. V britském deníku The Times to vylíčil Španěl Javier Espinosa. Toho na rozdíl od zmíněné dvojice extremisté pustili na svobodu.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z videa Islámského státu zachycující Jamese Foleyho s jeho vrahem

Článek

„Nemohl jsem nechat Johna samotného,“ řekl později Espinosovi Foley, jenž byl vloni v srpnu prvním z rukojmí, které maskovaný ozbrojenec přezdívaný Džihádista John před kamerou setnul.

„Foley a Cantlie se pokusili o útěk dvakrát. Poprvé jim to nevyšlo hned na začátku. Chytili je, když se snažili zbavit se pout pomocí klíče, který si vyrobili. Podruhé Američan prokázal svoji lidskost. Když se dostal z místnosti pro vězně, musel počkat na Cantlieho, který šel jako druhý. Jenomže strážce si všiml toho, že je Cantlie volný. Foley se mohl pokusit o útěk sám, ale vzdal se,“ popsal Espinosa.

Věznitelé podle něj pokus o útěk několik týdnů krutě trestali a vězně mimo jiné bili a topili.

Espinozu radikálové pustili loni v březnu na svobodu. Foleyho stejně jako další zajaté Američany a Brity zavraždili. Pouze Cantlie je stále naživu a extremisté ho opakovaně využili ve svých propagandistických videích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islámský stát zveřejnil další video s britským rukojmím CantliemVideo: Reuters

Brit kromě jiného před kamerou prohlásil, že ti, kdo se pokusí utéct, podstoupí simulované topení (tzv. waterboarding), stejně jako ho podstupovali muslimští vězni v rukou amerických dozorců. Upozornil také, že zatímco občany jiných zemí se jejich vlády snažily dostat domů, americká a britská vláda ponechala své lidi jejich osudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám