Hlavní obsah

Evropský soud odblokoval účty íránským mudžáhidům

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Přední soudní dvůr Evropské unie ve čtvrtek anuloval rozhodnutí unijních představitelů zmrazit účty a význačné íránské opoziční skupině. Informovala o tom britská stanice BBC na svých internetových stránkách.

Článek

Lidová organizace íránských mudžáhidů (PMOI) se dostala na unijní seznam organizací podporujících terorismus v roce 2002 a loni v prosinci byl tento její status potvrzen. Evropská unie mohla na tomto základě zmrazit veškeré její finance.

Soudní dvůr první instance - druhý nejvyšší soud EU však ve čtvrtek důvody unijních představitelů označil za zjevně nedostatečné. Před ním podobně loni rozhodl britský odvolací soud.

PMOI byla utvořena v roce 1695 s cílem nahradit vládu íránského Šáha Pahlavího. Vzniklo i její ozbrojené křídlo, které je v současnosti v exilu. Organizace se veškerých vojenských aktivit veřejně vzdala v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropská unie uvalila na Írán další sankce

Evropská unie v pondělí schválila další sankce vůči Íránu. Jejich součástí je i avizované zablokování evropských účtů banky Melli. Sankce jsou reakcí unie...

Výběr článků

Načítám