Hlavní obsah

Evropa nemá dost vojáků pro misi v Libanonu, Francie zpochybňuje požadavky OSN

NAKÚRA

Francouzský prezident Jacques Chirac v pátek prohlásil, že posílené mírové sbory v Libanonu nepotřebují mít 15 000 příslušníků. Tento počet, s nímž počítá rezoluce RB OSN, označil za "přehnaný". OSN čeká od Evropy 9000 vojáků, ta jich však podle agentury Reuters může vyslat nanejvýš 7500 .

Článek

"Nevím, kdo přišel s tímto číslem (15 000), ale opravdu nedává smysl. Kolik je to pravé číslo, 4000, 5000 či 6000? Nevím," řekl Chirac k plánovanému počtu vojáků rozšířených Prozatímních sil OSN v Libanonu (UNIFIL). Svůj názor na velikost mise zdůvodnil tím, že v Libanonu jde o relativně malé území. Francouzský prezident už ve čtvrtek oznámil, že Francie bude v UNIFIL zastoupena 2000 vojáky. Velet rozšířeným jednotkám OSN bude až do vypršení svého mandátu v únoru příštího roku francouzský generál Alain Pellegrini.

Generální tajemník OSN Kofi Annan, který se v Bruselu účastní mimořádného jednání ministrů zahraničí EU o příspěvcích jednotlivých zemí do mezinárodního kontingentu, vyjádřil naději, že se podaří získat z Evropy i jiných částí světa na 15 000 vojáků, kteří budou dohlížet na příměří mezi Izraelem a Hizballáhem.

UNIFIL má nyní na 2000 mužů. Zatím nejvíce slíbily přispět Itálie (3000 mužů) a Francie (2000 vojáků), 400 jich vyšle Belgie. Německo pošle libanonským břehům  válečné lodě. Británie se mise nezúčastní, je angažovaná v Afghánistánu a Iráku. Španělsko přijelo do Bruselu nabídnout 1000 až 1200 vojáků, Polsko přislíbilo kolem 250 vojáků.

Izraelská blokáda Libanonu pod palbou kritiy

Na společné tiskové konferenci Chirac a německá kancléřka Angela Merkelová vyzvali Izrael, aby zrušil blokádu Libanonu.Chirac blokádu označil za "nespravedlivou" a připomněl, že má vážné důsledky pro libanonskou ekonomiku i běžný život. Současně kritizoval chování představitelů Sýrie, jednoho z hlavních spojenců libanonského hnutí Hizballáh, proti němuž židovský stát vedl vojenskou operaci v Libanonu. Řekl o nich, že jejich "chování automaticky nevzbuzuje důvěru". Merkelová doplnila, že "nyní vidíme některé velmi nekonstruktivní signály ze Sýrie". Současně však podotkla, že z dlouhodobého pohledu by Damašek podle ní měl být zahrnut do jakéhokoli politického procesu zabývajícího se tímto problémem.

Specialisté na odminování

Francouzské vojenské plavidlo Foudre se 170 vojáky na palubě v pátek ráno přistálo v jiholibanonské Nakúře. Vojáci se připojí k 49 francouzským vojákům, kteří jsou v Libanonu už od soboty v rámci mírových sil OSN.

Loď Foudre vyplula v neděli z francouzského přístavu Toulon. Přiváží do Libanonu vojáky specializované na odkrývací a rekonstrukční práce a odminovávání. "Různí protagonisté libanonského konfliktu po sobě zanechali určité množství výbušných zařízení, ať už svržených z letadel, nebo protipěchotních či protitankových min a také nejrůznější nástražné systémy," uvedl velitel operace Baliste, admirál Xavier Magne. Humanitární operace Baliste byla určena k evakuaci obyvatel z Libanonu za války mezi Izraelem a šíitským Hizballáhem.

Francie se rozhodla ponechat 1700 vojáků, kteří se na ní podíleli, na podporu UNIFIL, tito vojáci však nebudou spadat pod velení OSN. "Bude to titánská práce, která se bude muset udělat v příštích dnech," dodal admirál. "Je nutné postupovat po etapách. Začít se musí zabezpečením terénu a rekonstrukcí alespoň minimálních struktur pro přijetí (dalších) vojáků."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám