Hlavní obsah

Erdoganova žena chválila vzdělávací funkci harémů

– Ankara

Harémy osmanských sultánů byly vzdělávací institucí, která ženy připravovala pro život. Ve středu to prohlásila první dáma Turecka Emine Erdoganová v Ankaře během akce na téma sultánů osmanské dynastie. Média její vystoupení spojují s projevem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na MDŽ o den dříve. Erdogan prohlásil, že ženy by měly být hlavně matkami.

Foto: Profimedia.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho žena Emine

Článek

„Harém byl pro členy osmanské dynastie školou a vzdělávacím zařízením, který připravoval ženy pro život,“ citovala turecká média výrok první dámy, podle níž některé aspekty života v harému mohou být inspirací ještě dnes.

Vládci osmanské říše vydržovali harém ve svém istanbulském paláci Topkapi. Harém bývá asociován s mnohoženstvím a konkubínami, ale ve skutečnosti plnil funkci domácnosti, která se řídila podle přísných pravidel, jež dodržoval i samotný sultán. Jeho součástí byla rodina i stovky otroků a konkubín, z nichž ne všechny byly využívány k sexu. Ženy v něm byly vzdělávány v tom, k čemu se zdály mít nadání - od kaligrafie po cizí jazyky. Opustit palác ale nesměly a mužští služebníci byli vykastrovaní.

Turecký prezident a jeho žena často hovoří o své příchylnosti k tradicím islámu a Osmanské říše, na níž v roce 1923 vyrostla moderní Turecká republika jakožto sekulární stát. První dáma Turecka mluvila o harému jen den po vystoupení svého manžela. Prezident u příležitosti MDŽ prohlásil, že ženy by měly být především matkami. Už v minulosti vyzval Turkyně, aby měly alespoň tři děti.

Slova první dámy o harému si dobírají lidé na sociálních sítích. „Vzdělávání nedělá z harému školu,“ napsal podle stanice BBC jeden přispěvatel na Twitteru. Další uštěpačně dodal: „Ti, kdo mluví o harému, neposílají své dcery nikam jinam než na americké univerzity“. Narážel na skutečnost, že obě dcery manželů Erdoganových studují na univerzitě v Indianě.

Reklama

Výběr článků

Načítám