Hlavní obsah

Egyptskému exprezidentovi potvrdili trest smrti a přidali doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Soud v Egyptě v úterý potvrdil trest smrti pro bývalého prezidenta Muhammada Mursího za masový útěk z vězení, uvedla agentura AP. Ještě předtím jej odsoudili na doživotí za špionáž, uvedla televize Al-Arabíja. Trest smrti v případu špionáže dostalo dalších 16 obviněných včetně vysokých představitelů Muslimského bratrstva.

Foto: ČTK/AP

Egyptský exprezident Muhammad Mursí

Článek

Mursí byl nejpve odsouzen za špionáž související se spoluprací s hnutími Hamás a Hizballáh a s Katarem. Dalších 16 obviněných dostalo v tomto případu trest smrti, 13 v nepřítomnosti. Pověšeni mají být tři vysocí představitelé Muslimského bratrstva včetně Chajrata Šatíra a Muhammada Beltagyho.

Sedmnáct jiných lidí dostalo doživotí, dva lidé sedm let.

Trest smrti za útěk z vězení 

Soud poté projednával i odvolání v případu masového útěku z vězení v roce 2011, za který byl Mursí už dříve odsouzen k smrti.

Související témata

Foto: Maya Alleruzzo, ČTK/AP

Muhammad Mursí

Tento trest měl 2. června schválit stejně jako v případě 104 dalších odsouzených velký muftí, což je nejvyšší islámská autorita, která musí každý trest smrti schválit. Jeho doporučením se však soud nemusí řídit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám