Hlavní obsah

Egyptského exprezidenta Mubaraka a jeho syny čeká soud kvůli smrti demonstrantů

– Káhira

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak a jeho dva synové Alá a Gamál budou souzeni kvůli střelbě do demonstrantů při letošních protivládních protestech a dalším obviněním. V prohlášení, které zveřejnila egyptská tisková agentura, to uvedl egyptský generální prokurátor.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Husní Mubarak s manželkou Suzanne a syny Gamálem (vpravo) a Alá

Článek

Oznámení přišlo poté, co některé skupiny v zemi vyzvaly na pátek k masovým demonstracím kvůli urychlení procesu s exprezidentem a členy jeho rodiny.

Mubarak a oba synové jsou nyní ve vyšetřovací vazbě; exprezident v nemocnici v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch a Gamál a Alá v káhirské věznici.

Prokurátor Mubaraka a oba jeho syny viní z vraždy několika stovek demonstrantů, zneužití moci, plýtvání veřejnými prostředky a z nezákonného obohacování. Případ již předal soudu.

Mubarakův režim se zhroutil 11. února po 18 dnech lidových protestů. Podle oficiální bilance bylo v průběhu povstání zabito 846 lidí. Po Mubarakově odchodu se do čela země postavila armáda, která chce v září uspořádat parlamentní volby. Zúčastnit se jich chce údajně i militantní islamistická skupina Islámské seskupení (Gamá al-Islamíja), která byla za Mubarakova režimu zakázána.

Islámské seskupení dříve usilovalo o svržení vlády prezidenta Mubaraka a o nastolení přísně islámského režimu. Fundamentalistická skupina je od roku 2006 součástí mezinárodní teroristické sítě Al-Káida. Podle dnešního oznámení jednoho z členů, na nějž se odvolala Reuters, chce hnutí vytvořit politickou stranu a zúčastnit se voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám