Hlavní obsah

Egyptská opozice nebude bojkotovat referendum o ústavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Ve středu začalo na egyptských ambasádách hlasování o nové ústavě. Opozice z Fronty národní spásy se podle BBC rozhodla, že nebude sobotní referendum o ústavě bojkotovat, ale bude hlasovat proti návrhu. Referendum se ale musí konat za přesně stanovených podmínek a hlasování musí monitorovat nezávislé orgány.

Foto: Jumana El Heloueh, Reuters

Egypťanka hlasuje na konzulátu v Dubaji

Článek

Opozice návrh odmítá, protože jej sestavil ústavodárný sbor, ve kterém byli takřka výhradně zástupci fundamentalistických muslimských stran. Rozhodla se ale nebojkotovat sobotní referendum. To se ale podle ní musí uskutečnit se jasných podmínek.

Referendum musí být kontrolováno soudci, jak přikazuje zákon, ti to však odmítají učinit. Musí na ně dále dozírat zástupci místních i mezinárodních nevládních organizací. Musí být také zajištěna adekvátní bezpečnost. Hlasování se musí uskutečnit během jediného dne a v jeho průběhu se nesmějí zveřejňovat žádné průběžné výsledky. Podmínky sdělil na tiskové konferenci čelný představitel opozice Hamdín Sabbahi.

Státní televize přitom ve středu oznámila, že se referendum o ústavě bude konat ve dvou termínech,  kromě 15. ještě  22. prosince. Podle televize Al-Arabíja je důvodem bojkot části soudců, kteří mají zajistit dohled. Těch je potřeba 11 000.

Egypt se zmítá v hluboké politické krizi od konce listopadu, kdy se pokusil prezident Muhammad Mursí soustředit dekretem moc do svých rukou, což vedlo k masovým protestům, které si vyžádaly několik mrtvých a stovku vážně zraněných. I když Mursí pod tlakem opozice dekret o víkendu zrušil, protesty pokračují a v noci se demonstranti dostali přes bariéry obklopující prezidentský palác. Přestože jej střežili příslušníci republikánské gardy, kteří dostali právo demonstranty zatýkat, nezasáhli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám