Hlavní obsah

Egyptská armáda pokračuje v zásazích na Sinaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egypt ve čtvrtek pokračoval v stíhání muslimských radikálů na Sinaji. jde o odvetnou akci za útoky na post pohraničníků, při kterých bylo 16 pohraničníků zabito. Káhira do oblasti poslala tanky a obrněná vozidla i pěší posily.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Zničené egyptské obrněné vozidlo, které chtěli použít islámští radikálové k proniknutí do Izraele.

Článek

Čtvrteční střet je hlášen od ze severu Sinaj, v oblasti města Aríš, kde se bojovalo už v noci na středu, kdy při náletech bylo zabito dvacet radikálů. Ve čtvrtek bylo zraněno několik lidí. Armáda se tak snaží reagovat na nedělní akci, která odhalila její nepřipravenost.

Když extremisté v neděli napadli kontrolní stanoviště u Rafáhu, nebyl na strážní věži ani jediný voják, zjistila reportérka listu Al-Masrí al-Jaum. Byla totiž zrovna doba přerušení denního půstu o ramadánu a všichni seděli u večerního jídla.

Odnést mrtvé a ošetřit zraněné museli civilisté ze sousedství. Z dalšího vojenského stanoviště, které o incidentu informovali, pomoc nepřišla. "Řekli nám, že prý nemají žádné rozkazy, a proto nemůžou opustit své stanoviště," citovala reportérka jednoho očitého svědka.

Situaci egyptské armádě komplikuje fakt, že je Sinajský poloostrov od uzavření campdavidské mírové smlouvy s Izraelem v roce 1979 jakousi demilitarizovanou zónou, což omezuje vojenské operace.

Problémem také je úplatnost egyptských vojáků, takže na hranicích s pásmem Gazy je mnoho tunelů, jimiž se přepravují nejen zásoby, ale také zbraně a výbušniny. Až teď je začal Egypt uzavírat. Panuje přesvědčení, že útok spáchali palestinští radikálové, kteří se pak s unesenými vozidly pokusili proniknout do Izraele.

Situace se zhoršila po loňském svržení prezidenta Husního Mubaraka. Ve vnitrozemí poloostrova se zřejmě uhnízdila nová generace militantních islamistů. Rekrutují se zčásti z mladších beduínů, kteří ztratili veškeré naděje, zčásti pocházejí z jiných oblastí Egypta nebo z arabské ciziny. Jsou to stoupenci extremistické ideologie Al-Káidy a přebírají její teroristické metody.

Situace na Sinaji se natolik zhoršila, že na jaře MZV ČR varovalo před cestami do oblasti, což pobouřilo cestovní kanceláře.[celá zpráva]

Konflikt ohrožuje i demokratizační proces v zemi. Zvolený prezident Muhammad Mursí napojený na Muslimské bratrstvo se v úterý ani neodvážil zúčastnit státního pohřbu 16 zabitých vojáků v Káhiře. Jeho premiérovi Híšámu Kandilovi zabránil v účasti rozzuřený dav. Ukázalo se, že Mursího slib, že se během 100 dnů postará o "bezpečnost a pořádek", je planý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám